Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas första baby som föddes i badkar såg dagens ljus – "Det är en trend som föderskor frågat efter"

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 14:53.
Carolin Forsström och Madeleine Isuls assisterar vid den första vattenförlossningen vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Carolin Forsström och Madeleine Isuls assisterar vid vattenförlossningen.
Bild: Vasa centralsjukhus/Paula Ylläri

På torsdag eftermiddag föddes för första gången ett barn i ett badkar på Vasa centralsjukhus. Den nyblivna mamman Theresia Lassander beskriver förlossningen som behaglig.

- Genast jag lade mig ner i vattnet försvann en del av smärtan. Det var skönt att ligga i badet.

Till förlossningsenheten har man skaffat runda badkar som fylls med varmt vatten. Den födande mamman ligger i badkaret under hela förlossningen.

- Vattenförlossning är mjukare än en vanlig förlossning i sal, och ett alternativ där förlossningen löper mera på mammans villkor. Barnmorskan håller sig mera i bakgrunden. Vattnet stöder de vävnader som tänjs ut vid förlossningen och lindrar på så sätt förlossningssmärtan, säger förlossningsenhetens koordinerande avdelningsskötare Kaisa Muikku.

Ingen ryggbedövning

Vattenförlossning kan nu erbjudas vid så kallade lågriskförlossningar. Det betyder att graviditeten ska ha förlöpt normalt och att mamman är i gott skick. Vid vattenförlossning kan man inte använda ryggbedövning.

- Alla förlossningar är olika och situationerna lever. Därför kan en vattenförlossning som börjat bra förändras mitt under förlossningen och då måste man förflytta sig till förlossningssalen, säger Muikku.

Badkaren har tidigare använts vid smärtlindring under förlossningar. Nu har alla barnmorskor fått utbildning i vattenförlossningar.

- I dag är föderskorna mycket medvetna om olika förlossningsalternativ. Vattenförlossningar är en trend som föderskor redan hunnit fråga efter, säger Muikku.

20 minuter

Lassander låg i badet i drygt 20 minuter under förlossningens slutskede. Det här var Lassanders andra förlossning och hon använde ingen smärtlindring under förlossningen.

- Jag tror att vi får åka hem med vår lillebror i morgon eftermiddag, säger Lassander.

Vasa centralsjukhus är det första och just nu enda sjukhuset i Österbotten där man kan föda i vatten.

Diskussion om artikeln