Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bussturer ställs in i dag i protest mot uppsägningslagen - strejker och fler stridsåtgärder väntar under veckan

Från 2018
Uppdaterad 01.10.2018 18:22.
Bussar i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Från och med i dag gäller det att vara beredd på förseningar inom fastighetsskötsel och catering men också på inställd kollektivtrafik. Från och med onsdag är det strejk och övertidsförbud i många fler branscher.

Industrifacket, tjänstemannaförbundet Pro, servicefacket PAM och Elektrikerförbundet varslar alla om strejk på onsdag. Också Finlands Livsmedelsarbetareförbund har utlyst strejk då.

Fackens stridsåtgärder mot arbetsavtalslagen syns ändå redan i dag, måndag, inom förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL.

Där råder det från och med i dag övertidsförbud och förbud mot skiftesbyte för omkring 100 000 medlemmar.

Det innebär att en del bussar, spårvagnar och metroturer kan bli inställda. Det lönar sig också att förbereda sig på förseningar i till exempel storkök och städning.

"Beslutet gäller tillsvidare"

Det här kan betyda att en del bussar, spårvagnar och metroavgångar kan utebli från och med i dag. Inom basservice som catering, fastighetsskötsel och vaktmästeri kan det bli fråga om förseningar i serviceproduktionen.

- Vårt beslut gäller tillsvidare, det här är inte ett tidsbundet meddelande utan pågår tills vi fattar nya beslut, säger Håkan Ekström, branschchef på JHL och uppskattar att åtgärderna gäller åtminstone den här veckan ut.

Förra veckan gick social- och hälsovårdens fackorganisationer Tehy och Super in för övertidsförbud i två dagar.

Övertidsförbud blir det från och med onsdagens strejk också inom både tjänstemannaförbundet Pro och servicefacket PAM.

Industrifacket har haft övertidsförbud sedan mitten av september.

"Anställningstryggheten ska vara samma för alla"

Alla de nämnda stridsåtgärderna gäller regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet för arbetstagare i företag med mindre än 20 anställda.

- Kommer regeringen till några nya tankar och åsikter gällande de försämringar man försöker få igenom i arbetsavtalslagen är det klart vi tar ärendet till en omprövning, säger Ekström.

- Vi anser att det försätter arbetstagare i olika ställning gällande anställningstrygghet beroende på om man är anställd hos en stor arbetsgivare eller en mindre. Arbetsmarknadsregelverket borde vara uppbyggt så att det behandlar alla lika.

Diskussion om artikeln