Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Baka Pommes Anna med höstäpple – en lättlagad paradrätt för veckoslutsmiddagen

Från 2018
Pommes Anna.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Pommes Anna är en fransk potatisrätt. Vi förnyar den genom att baka in härliga höstäpplen och dessutom paketera in den i bacon. Det blir en allt-i-ett rätt som är klar genast den kommer ut ur ugnen.

Pommes de Terre betyder potatis (jordäpple) medan pommes betyder äpple, så rent namnmässigt känns det korrekt att byta ut hälften av potatisen mot äpple. Vi använde åländska, röda höstäpplen. Sorten bör vara fast och smakrik.

Pommes Anna med höstäpple

Mängd: 4 personer.

Tillredningstid: 75 minuter. ( Förberedelsetid: 20 minuter, koktid: 55 minuter )

Det här behöver du:

  • 400 gr röda äpplen

  • 400 gr bacon

  • 400 gr mandelpotatis- skalad

  • 80 gr brynt smör

  • 6 kvistar timjan

  • 1 nypa salt

  • 1 nypa svartpeppar

  • 1 msk smör till formen

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform. Klä formen med baconskivor lagda omlott på botten och ett varv upptill så att skivorna delvis hänger utanför. De ska senare vikas över som lock.

  2. Skiva potatisen och äpplena cirka 1 mm tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda med varmt brynt smör och salt. Klipp timjan över baconbotten.

  3. Fyll formen med potatis- och äppleblandningen och packa tätt. Avsluta med ett varv äpple och klippt timjan.

  4. Vik över baconskivorna så formen får ett lock av bacon och lägg i press med bakplåtspapper och en tyngd på.

  5. Baka i ugn på 200° cirka 40 minuter. Ta av tyngden och baka ytterligare 10-15 minuter så baconet ovanpå får färg. Det är klart då en kniv lätt glider genom terrinen. Häll av överflödigt fett ur formen och stjälp upp på fat.

Rätten passar suveränt som tillbehör till en köttbit eller bara med en syrlig grönsallad med lite strimlat rått äpple i.