Fyra stora fackförbund strejkar på onsdag - protesterar mot regeringens planer på att försämra uppsägningsskydd i småföretag
Fackförbundet Pro, Servicefacket PAM, Elektrikerförbundet och Industrifacket går till strejk på onsdag. Strejkhotet är ett svar på regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet för anställda i småföretag.
Regeringen vill att företag med färre än 20 anställda ska få avskeda folk lättare, i hopp om att detta sänker företagens tröskel att anställa nya arbetstagare.
Fackförbunden kräver att regeringen ger upp sitt förslag och tar nu i med hårdhandskarna för att få igenom sin vilja.
- Vi hade helst inte gått så här långt, men tjurskalligheten inom Juha Sipiläs (C) borgerliga regering lämnade oss inga andra alternativ, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.
Premiärminister Sipilä har också konstaterat att regeringen möjligtvis är redo att minska det antal arbetstagare som avgör hur stora företag det nya lagförslaget skulle påverka.
Industrifacket nöjer sig ändå inte med det.
- Det räcker inte. Här är deras tanke ändå att det finns två typer av arbetstagare; de som kan uppsägas lättvindigt, och de, som befinner sig inom det nuvarande uppsägningsskyddet, säger Aalto i en intervju för finska Yle.
Vi hade helst inte gått så här långt, men tjurskalligheten inom Juha Sipiläs (C) borgerliga regering lämnade oss inga andra alternativ
Riku Aalto, Industrifacket
Ordförande för fackförbundet Pro, Jorma Malinen, uppmanar regeringen att samlas för att diskutera för att undvika att stridsåtgärderna blir alltmer omfattande.
I stället för att göra det lättare att avskeda folk anser man vid Pro att möjligheterna till lokala avtal inom kollektivavtalen också borde öppnas upp för icke-organiserade företag, i enlighet med överenskommelser i konkurrenskraftsavtalet.
- Det här skulle stöda främjandet av sysselsättning på små arbetsplatser bättre än ett försämrat uppsägningsskydd, säger Malinen i ett pressmeddelande.
Strejken är menad att inledas på onsdagen den 3 oktober vid midnatt och avslutas ett dygn senare.
150 företag inom industribranschen strejkar
Sammanlagt är det tiotusentals arbetstagare som deltar i stridsåtgärderna.
Speciellt omfattande är strejken för arbetstagare inom industribranschen. Industrifackets strejk samlar cirka 22 000 deltagare vid 150 olika anstalter. Också Elektrikerförbundet strejkar vid 150 stora industriarbetsplatser med 1 000 arbetstagare som deltar.
Inom fackförbundet Pro strejkar cirka 5 000 arbetstagare vid hundra arbetsplatser, bland dem stora företag som UPM-Kymmene, Outokumpu och Wärtsilä.
I PAM:s strejk deltar cirka 1 000 arbetstagare och förmän vid sammanlagt 94 lokaler.
Också övertidsförbud indles
I samband med strejkerna tänker PAM och Pro också inleda ett övertidsförbud, som ska stå i kraft från fram till tisdagen den 23 oktober.
PAM:s övertidsförbud ska omfatta anställda inom alla servicefackets branscher. Det innebär bland annat arbetstagare i affärer, lager, inom städnings- och fastighetstjänster, hotell- och restaurangbranschen samt på Alko och apotek.
Vid Industrifacket, Pro och Elektrikerförbundet är strejken begränsad till att inte påverka arbete som är hälso- och säkerhetsmässigt nödvändigt.
Tidigare meddelade Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL att det blir strejk på 15 arbetsplatser inom livsmedelsbranschen på onsdagen den 3 oktober. I strejken deltar mer än 4 500 arbetstagare inom livsmedelsbranschen, bland annat hos Atria, Hartwall, sötsakstillverkarna Fazer och Panda samt Saarioinen.
Ett flertal fackförbund har redan protesterat mot lagförslaget som försämrar uppsägningsskyddet genom både övertids- och turbytesförbud.
Nu tar facken ett nästa steg i protesterna.
Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel av Terhi Toivonen.