Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Hårt pressad Theresa May griper efter halmstrån vid de brittiska konservativas partikongress

Från 2018
Uppdaterad 30.09.2018 16:50.
BIld på Storbritanniens premiärminister Theresa May som blickar ut mot publik.

Brexit dominerar agendan då de konservativa i Storbritannien samlas till partikongress i Birmingham. Samtidigt kämpar landets hårt ansatte premiärminister Theresa May för sin politiska överlevnad.

Vi sammanfattar utgångsläget inför partikongressen där mycket står på spel.

Vad sägs om brexit?

Förhandlingarna om Brexit är inne i en kritisk fas. EU förutsätter att förhandlingarna om en överenskommelse ska avancera betydligt fram till EU-toppmötet i Bryssel om två veckor.

Premiärminister Theresa Mays förhoppning var att den så kallade Chequersplanen som den brittiska regeringen utarbetade i somras hade fått gehör bland kollegerna i de övriga EU-länderna.

Det här hade gjort det lättare för henne att försöka övertyga de hårdnackade brexitförespråkarna i partiet om det förnuftiga i att lämna unionen under ordnade former.

Vid det informella toppmötet i Salzburg fick May ändå kalla handen av EU-ledarna. De återstående 27 medlemsländerna var tydliga med att det inte går att yrka på fri rörlighet för varor om man inte samtidigt accepterar den fria rörligheten för människor och tjänster.

Eller som EU-rådets ordförande Donald Tusk uttryckte saken: EU är beredd att förhandla om kakan men russinen får May plocka någon annanstans.

Mays bemötande i Salzburg väckte ett rama skri i den brittiska pressen. ”Förödmjukelse” och ”katastrof” hörde till de mildare omdömena av kontentan av mötet.

Tabloiden The Sun förliknade Frankrikes president Macron och EU-rådets ordförande Donald Tusk med gangsters som lockat den brittiska premiärministern i ett bakhåll.

Det säger sig självt att stämningen är laddad inför onsdagen då May ska tala till partifolket i Birmingham.

Om inte May lyckas presentera en plan för brexit som kan accepteras av såväl EU som av partiets hårdnackade EU-motståndare så ökar sannolikheten för en hård brexit.

Hur löst sitter Theresa May?

Brexitförhandlingarna är inte det enda som vållar huvudbry för Theresa May. Vid partikongressen i Birmingham kämpar hon om sin politiska överlevnad.

Mays position som premiärminister var inte stark till att börja med. Hon tog över efter David Cameron då denne avgick efter brexitomröstningen.

Beslutet att ordna ett förtida parlamentsval år 2017 för att förstärka regeringens mandat ledde till motsatsen: De konservativa förlorade majoriteten i parlamentet och gick försvagade ur valrörelsen.

Tidigare utrikesministern Boris Johnson räknas till Mays mest högljudda kritiker inom partiet. Han väntas dyka upp på partikongressen på tisdag och tala till partiets brexitfalang.

Men redan inför partikongressen har de brittiska tidningarna hunnit utlysa ett krigstillstånd mellan May och Johnson.

Tidningsparad med Boris Johnson och Theresa May
Bildtext Det är ett krig på gång i den brittiska politiken. Åtminstone om man får tro löpsedlarna.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Sannolikt kommer ingen att öppet utmana May vid partikongressen.

Samtidigt finns det en utbredd uppfattning om att nedräkningen börjar för May och att hon knappast kommer att leda de konservativa till val år 2022.

Vilka framtidsvisioner har de konservativa?

Vid sidan av förhandlingarna med EU måste den konservativa regeringen även fundera på vilka framtidsvisioner man i övrigt har att erbjuda väljarna. Den här diskussionen har under de senaste åren överskuggats av brexit.

Oberoende av hur brexit utfaller så måste partiet ha ett svar på hur hälsovård, utbildning och arbetstillfällen ska ordnas i en allt mer globaliserad och digitaliserad värld. Det här är frågor som inget modernt europeiskt parti kan strunta i.

Arbetarpartiet Labours partikongress helgen innan visade på partiledaren Jeremy Corbyns förmåga att vädja till missnöjet hos dem faller mellan stolarna i dagens Storbritannien.

Corbyn står stadigt till vänster och vill bland annat åternationalisera viktiga industrier och tvinga företagen att bereda styrelseplatser för de anställda.

Att Corbyn snarare blickar bakåt än framåt fråntar inte det faktum att hans förslag kan få gehör bland britterna som har ett minst sagt kluvet förhållande till den marknadsmodell som de konservativa gått i bräschen för.

Hur svarar de konservativa på utmaningen från vänster? Vad säger Theresa May om brexit? Och vad gör utmanaren Boris Johnson?

Det är upplagt för en spännande partikongress i Birmingham.

Diskussion om artikeln