Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en vedkärra och en vedställning av skrot

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 14:14.
En vedkärra gord av en skottkärra
Bild: Yle/Maria Lång

Har man en hel och bra skottkärra så kan man använda den för att transportera ved från huggkubben till vedlidret. Har man endast stommen kvar kan man göra en mycket roligare vedtransportör.

Vi fick tips av en tittare på att återanvända skottkärrans nedre del till vedkärra och fälgen, som blir en stadig vedställning - sista anhalten före brasan - den bara rullade.

Återvinning är billigt och charmigt och knepigt

Ibland hittar man inspirerande skrot, som man gärna skulle använda och hitta på något med, men ibland är det just det som är det svåraste - att hitta på. Hitta på vad då?

Eftersom man oftast hittat eller fått materialet så är det sällan dyrt. Grejen är oftast funktionsoduglig till det som den är ämnad för.

I vårt fall var det så med både skottkärrans stomme och med det ensamma bildäcket på fälg - ingen sand går att kärra iväg på bara stommen och ingen bil rullar på bara ett hjul.

Vedhantering är ett skönt och tungt arbete

Man brukar säga att ved värmer många gånger och det är sant. Ved skall flyttas och radas många gånger.

När träden är fällda och stockarna väl är hemma på gården skall de sågas och klyvas. Efter det skall veden ligga och torka flera månader, för att på sommaren slängas in i vedlidret.

Från vedlidret skall veden bäras in i stugan och just det momentet brukar ske i en alldeles för tung och stor vedkorg.

Rulla är bättre än bära

Vår vedkärra har en låg lasthöjd från marken. Den har ett stort och bra hjul så att man kan åka över stock och sten och vill man inte rada veden i kärran kan man sätta vedkorgen på kärran och åka iväg med hela ekipaget.

För att göra en vedtransportör av en skottkärrsstomme behöver du:

  • en skottkärrsstomme
  • trälister, ca 40 x 20 mm
  • en metallborr
  • plåtskruv, ca 35 mm
  • en skruvdragare

En fälgvedställning passar både ute och inne

Om man sålt och handlat med bilar någon gång ligger det kanske en utnött serie vinterdäck i uthuset.

Att tillverka fälgvedställningar är ett sätt att minska på däckhögen och samtidigt få en bra plats att ställa veden i då man kommer in med famnen full.

Fälgvedställningar behövs också vid rökugnen och vid bastun. Vedkorgen eller vedställningen av den gamla bilfälgen är tung och blåser inte bort i första taget.

En vedkorg gjord av en fälg
Bild: Yle/Maria Lång

För att göra en vedställning av en fälg behöver du:

  • en fälg
  • flatjärn, ca 40 mm x 5 mm x 1600 mm
  • en svets

Ifall att du inte har tillgång till svets går också bra att bulta fast flatjärnen i fälgen. Till det behöver du en järnborr för att borra hål för bultar och muttror.

Om man vill pigga upp ställningen går det bra att spraymåla den.

Genom att syssla med den här typen av återvinning och tillverka en vedkärra och en vedställning av skrot får man lätt en dag att gå.