Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Makedonien: Premiärminister Zaev tänker driva namnbytet vidare - trots det låga deltagandet i folkomröstningen

Från 2018
Uppdaterad 01.10.2018 06:46.
Motståndare till namnbytet firade det låga valdeltagandet på gatorna i Skopje på söndag kväll.
Bildtext Motståndare till namnbytet firade det låga valdeltagandet på gatorna i Skopje på söndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 90 procent av dem som deltog i söndagens folkomröstning röstade för att landet ska byta namn till Nordmakedonien och för medlemskap i EU och Nato - men valdeltagandet blev för lågt. Premiärminister Zoran Zaev vill ändå driva frågan vidare i parlamentet.

Då över 97 procent av vallokalerna i Makedonien hade rapporterat resultat, så hade 91,3 procent av makedonierna gett sitt stöd till regeringens överenskommelse med Grekland om ett namnbyte och samtidigt till en fortsatt strävan mot EU- och Natomedlemskap.

Samtidigt konstaterade valkommissionen att resultatet inte var giltigt eftersom bara 36,8 procent av de röstberättigade hade deltagit i omröstningen.

Det hade krävts minst 50 procent för att den rådgivande folkomröstningen hade varit giltig.

Motståndarna till namnbytet - som oppositionspartiet VMRO-DPMNE och landets president Gjorge Ivanov - hade uppmanat väljarna att bojkotta folkomröstningen och den uppmaningen tycks ha hörsammats av många.

Ett giltigt ja till namnbytet i folkomröstningen hade gett parlamentet ett starkt mandat för den grundlagsändring som namnbytet förutsätter.

Zaev ger inte upp

Men regeringen och premiärminister Zoran Zaev tänker inte ge upp.

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev höll en presskonferens sent på söndag kväll.
Bildtext Makedoniens premiärminister Zoran Zaev höll en presskonferens sent på söndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag vet, oppositionen vet, alla medborgare vet att det inte finns och inte kommer att finnas något bättre avtal med Grekland. Det finns inget - och kan inte finnas något alternativ till ett makedonskt medlemskap i Nato och EU, sade Zaev.

- Mitt personliga budskap till varje ledamot i det makedonska parlamentet är att vi nu måste prioritera nationens och medborgarnas intresse, vårt strategiska intresse framom politik och parti-intressen, tillade Zaev.

Oppositionen är splittrad i frågan om namnbytet och nu kommer Zaev att försöka vaska fram tillräckligt stöd i parlamentet för att driva frågan vidare.

Ett namnbyte förutsätter att två tredjedelar av ledamöterna ställer sig bakom en nödvändig grundlagsändring.

Enligt Zaev är det enda andra alternativet ett nyval.

Nato, EU och USA lobbar vidare

Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Natochefen Jens Stoltenberg, EU och USA tillhör dem som under kvällen och natten hyllade valdeltagarnas ja till ett namnbyte.

"Jag uppmanar alla politiska ledare och partier att på ett konstruktivt och ansvarsfullt sätt gripa tag i den här historiska möjligheten. Natos dörr står öppen, men alla nationella procedurer måste fullföljas", skrev Stoltenberg på Twitter.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln