Kanada höll sig till Trumps tidsfrist - nytt Naftaavtal publiceras i dag
Mexiko, USA och Kanada har igen ett gemensamt handelsavtal. De två förstnämnda har redan tidigare undertecknat avtalet, efter många om och men är även Kanada med på villkoren.
USA:s president Donald Trump hade gett Kanada tid till midnatt på söndag (lokal tid) att underteckna det nya Naftaavtalet – en modifiering av det ursprungliga handelsavtalet som trädde i kraft 1994.
Efter en helg med telefonkonferenser kunde källor i USA uppge att en överenskommelse är nära på söndag kväll.
Några minuter senare, vid 22-tiden på kvällen, sågs Kanadas premiärminister Justin Trudeau anlända till ett möte om avtalet.
Under natten bekräftade källor i både USA och Kanada officiellt att ett avtal har nåtts.
Bilar och mejeriprodukter blev svåra frågor
En av stötestenarna i avtalet har varit den kanadensiska mejeriindustrin. Branschen har haft ett starkt skydd, men enligt det nya avtalet får USA tillgång till Kanadas mejerimarknad.
USA gick samtidigt med på att slopa importtarifferna på stål och aluminium från Kanada.
I avtalet finns också ett tak för bilexporten från Kanada till USA. I gengäld är största delen av nämnda export fri från extratariffer.
Den kanadensiska bilindustrin består främst av företag som monterar ihop bilar samt utländska bilmärken med fabriker i landet.
Nafta blir USMCA
Om Kanada inte skulle ha gått med på att underteckna avtalet så skulle landet, enligt Trump, ha exkluderats ur hela handelspakten med USA och Mexiko.
Handeln i USA ville helst se en lösning där Kanada är med eftersom ländernas ekonomier har blivit stark sammanflätade i och med det första Naftaavtalet.
Trump krävde att avtalet omförhandlas eftersom han anser att det har gett upphov till att många fabriker och jobb har försvunnit från USA.
Av allt att döma ska det nya avtalet inte längre kallas Nafta. Det nya avtalet har fått benämningen USMCA-avtalet. Bokstäverna ska symbolisera de tre länderna USA (US), Mexiko (M) och Kanada (CA).
För att avtalet ska kunna träda i kraft krävs ännu att parlamentet i alla tre länder godkänner det.
Källor: Reuters, AFP, BBC, Washington Post, Dagens Industri, STT