Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vad åt du till middag igår och hur ofta beställer du pizza? – Svara på Yle Österbottens och HSS Medias enkät om matvanor

Från 2018
Uppdaterad 12.12.2018 10:23.
Grafisk bild av mattallrik

Hur viktigt är det att handla ekologiskt, vem tillreder maten hemma hos er, vad är din inställning till socker och rött kött?

Mat i alla former är i fokus när Yle Österbotten, VBL, ÖT och Sydin undersöker österbottningarnas matvanor.

I början av 2017 undersökte Yle Österbotten, VBL, ÖT och Sydin vad österbottningarna gör på sin fritid. Nu får samarbetet en fortsättning.

Den här gången är vi intresserade av att veta mera om österbottningarnas förhållande till mat. Vad är till exempel avgörande för dig du handlar mat?

En del suckar åt att storhandla och tillreder inspirationslöst middagen med pasta för n:te gången under samma vecka. Andra njuter av att planera veckans mat, ta ut svängarna och experimentera med nya smaker.

Matvanorna en del av vardagen

Sociologen Kjell Herberts säger att det är på tiden att vi får veta mera om något så centralt i vår vardag som matvanorna.

– Veterligen finns ingen samlad kunskap om vad och hur vi äter i Österbotten. Även om denna kartläggning inte är strikt vetenskaplig tror jag att den kommer att ge en god fingervisning om hur den österbottniska matkulturen ser ut i dag, säger Herberts.

I enkäten vill vi bland annat ta reda din inställning till rött kött och socker? Varifrån får du idéer till din matlagning och vem tillreder maten hemma hos dig?

Konsumtionsvanor

Frågorna fokuserar på konsumtionsvanor, hur övervägda de är och hur begränsade de upplevs på grund av till exempel pris, dieter och ideologiska överväganden, säger Herberts.

– Men enkäten handlar också om själva matlagningen och med vem vi äter. Hur viktig är själva måltiden? För hur många är matlagningen något nödvändigt ont och för hur många är matlagningen något av en livsstil.

Mat innehåller många olika dimensioner, allt från att tillreda mat till att av olika orsaker välja en viss diet, äta på restaurang eller prioritera att handla närodlat via rekoringar.

Varför är det intressant att undersöka österbottningarnas förhållande till mat?

- Man kan utgå från att våra matvanor förändras hela tiden, också i Österbotten. Frågan är på vilket sätt. Intressant är också hur viktiga våra egna närproducerade råvaror är. Suget efter kokböcker, kurser och matlagningsprogram verkar inte avta. Samtidigt styrs våra matvanor allt oftare av specialdieter och ideologiska överväganden.

Formuläret för att delta har stängts.

Text: Patrick Sjöholm/HSS Media

Min mat - om Österbottningars matvanor

Diskussion om artikeln