Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms till två års fängelse för våldtäkt - hans trakasserier ledde till Svenska Akademiens djupa kris

Från 2018
Uppdaterad 01.10.2018 16:06.
"Kulturprofilen" alias Jean-Claude Arnault.
Bildtext Kulturprofilen Jean-Claude Arnault under rättegången i Stockholms tingsrätt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bevismaterialet i målet mot Jean-Claude Arnault är starkt och därför dömer Stockholms tingsrätt 72-åriga Jean-Claude Arnault till två års fängelse för våldtäkt mot en kvinna. Arnault själv förnekar brotten. Forskaren Anu Koivunen säger att domen är både överraskande och väntad.

Kvinnan har berättat att hon utsattes för två våldtäkter hösten 2011 och åklagaren yrkade på tre års fängelse. Nu döms Arnault ändå för endast en våldtäkt till två års fängelse.

Det finns ingen teknisk bevisning i fallen. Däremot har flera personer vittnat om händelserna i tingsrätten, bland annat den läkare som kvinnan uppsökte efter våldtäkterna.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att kvinnans berättelse har varit utförlig och sammanhängande. Enligt tingsrätten var hon också mycket noggrann när hon berättade om övergreppet som hon utsatts för.

Kvinnorna i kulturvärlden varnade varandra för “Jean-Kladd”

Det var förra hösten som 18 kvinnor berättade i Dagens Nyheter om hur den så kallade kulturprofilen hade ofredat dem sexuellt.

Åtta av kvinnorna polisanmälde Arnault, men endast ett av fallen ledde till åtal. Fyra av fallen bedömdes som preskriberade och i tre av fallen saknades bevisning.

I Sverige var DN:s avslöjande artikel en form av startskott på #metoo-kampanjen. Då de systematiska trakasserierna blev kända, ledde det också till Svenska Akademiens djupaste kris någonsin. En av konsekvenserna är att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i höst.

Arnault hade nära kontakter till Akademien

Jean-Claude Arnault är gift med poeten Katarina Frostenson, en av de aderton ledamöterna i Svenska Akademien. Arnault är också nära vän med bland annat Horace Engdahl, en annan av ledamöterna i Akademien.

Katarina Frostenson i långklänning och Jean-Claude Arnault i frack, håller varandra i armkrok.
Bildtext Jean-Claude Arnault tillsammans med hustrun Katarina Frostensson under Nobelmiddagen 2011.
Bild: EPA/Henrik Montgomery

Under flera år fick Arnaults kulturklubb Forum ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Många av de sexuella trakasserierna ska också ha skett i Akademiens lägenheter i Paris och Stockholm.

Svenska Akademien lyckades inte hantera skandalen kring Arnault och under vårvintern avgick flera ledamöter och den ständiga sekreteraren Sara Danius avsattes.

Under våren meddelade Akademien att Nobelpriset i litteratur inte kan delas ut i höst, eftersom det var så mycket negativt fokus på Akademien. Nobelstiftelsen meddelade också att Akademien måste reda upp sina inre stridigheter och se till att återfå sitt förtroende.

Idag har Akademien endast tio ledamöter kvar och det behövs tolv ledamöter för att kunna välja in nya ledamöter.

Arnault tafsade också på kronprinsessan Victoria

Jean-Claude Arnault var under flera decennier en respekterad kulturpersonlighet i Stockholm. Han hörde till kultureliten och många såg upp till hans kulturklubb Forum.

Kvinnorna i DN:s reportage vittnade om att det ansågs bra för karriären att få uppträda på Forums scen och det bidrog också till att många inte ville anmäla Arnaults trakasserier.

Kronprinsessan Victoria
Bildtext Efter att Arnault tafsat på kronprinsessan Victoria, bad hovet Horace Engdahl att se till så kronprinsessan inte blev ensam med Arnault.
Bild: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Samtidigt var trakasserierna allmänt kända bland åtminstone kvinnorna i kulturvärlden och de varnade varandra för “Jean-Kladd”.

Senare har det framkommit att också kronprinsessan Victoria har antastats av Jean-Claude Arnault. Under en högtidlig sammankomst i Akademiens villa på Djurgården ska Arnault ha lagt sin hand på Victorias bak.

Anu Koivunen: “Visar hur svårt det är att fälla en våldtäktsman”

Medieforskaren Anu Koivunen säger att domen var väntad, eftersom Arnault redan hade häktats och därmed var bevismaterialet starkt.

Enligt Koivunen är det intressanta med domen och hela fallet egentligen att Arnault kom till domstol över huvud taget. Anklagelser mot andra till Akademien kopplade profiler har inte nått rättssalen.

- Det är väldigt få våldtäkter som kommer till domstolsbehandling och ännu färre som faktiskt blir dömda. Domen signalerar till denna målsägande och andra som blivit ofredade och trakasserade att det gäller att ha flera vittnen, det gäller att ha sjukhusjournaler och teknisk bevisning om man kan.

- Det är jättesvårt att få brott av detta slag dömda och det här är ännu ett fall som visar detta.

Anu Koivunen.
Bildtext Anu Koivunen.
Bild: Yle/Parad Media

Koivunen säger att fallet med Kulturprofilen är betydande eftersom det har visat att systematiska trakasserier sker på flera håll i den svenska kulturvärlden.

- Det ger också upprättelse till de 18 kvinnor som i Dagens Nyheter trädde fram och berättade om detta. Det visar att anonyma berättelser som tillsammans berättar en sammanhängande historia och klarar journalistisk granskning också kan klara rättslig prövning, säger Koivunen.

Trots att domen inte var överraskande i sig tror Koivunen inte att många skulle ha varit förvånade om Arnault inte skulle ha fällts. Enligt henne måste man inse att för det mesta är domen i liknande fall friande.

- Sexuellt våld av olika slag är väldigt svårt att få upprättelse för. En friande dom hade bekräftat ytterligare att det finns ett problem som är svårt för samhället att bemöta. Kvinnor är faktiskt utelämnade i rättslöst tillstånd.

Uppdatering 16:06: Anu Koivunens kommentarer tillkom.

Rättelse kl. 11.15: Arnault dömdes för en våldtäkt och inte två, som vi först skrev.

Diskussion om artikeln