Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Ny samtalsserie på Yle Fem: Ira Hammermanns fråga fick Marco Bjurström att falla i gråt

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 10:34.
Ira Hammerman vid havet i Eira, Helsingfors 1.10.2018.
Bildtext Ira Hammermann är inte oroad över framtiden för djupa samtalsprogram på tv.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Marco Bjurström snyftar till mitt i meningen. Ira Hammermann erbjuder näsdukar, men Bjurström samlar sig och konstaterar att han själv blev överraskad över hur just den här frågan får honom att bli så emotionell.

Marco Bjurström faller i gråt i intervjuprogrammet En önskan.
Bildtext Bjurström föll i gråt mitt i programmet.
Bild: Skärmdump från programmet.

I intervjuserien “En önskan” träffar Ira Hammermann tio kända mediepersonligheter. Det är personer som representerar olika delar av samhället, alla i åldern femtio plus med perspektiv på livet. Den röda tråden är en dikt av Edith Södergran.

- “En önskan” är namnet på en dikt av Edith Södergran som jag stötte på när jag surfade på nätet. Jag läste den och förstod att det är det här programserien kommer att gå ut på, berättar Ira Hammermann.

Det handlar om att hitta de inre tankar och önskningar som intervjuobjekten har och få dem att komma ut med det framför kameran. Varje gäst tolkar samma dikt på olika vis i början av varje avsnitt.

Ira Hammerman på bänk i Eira utanför Café Carusel, Helsingfors 1.10.2018.
Bildtext Ira Hammermann är en rutinerad konferencier och journalist.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

- Vad vi än strävar efter i livet och vilka målsättningar vi än har så är det ju så att människan egentligen är nöjd med väldigt litet. Den här dikten symboliserar det jag var ute efter när jag gjorde programserien, säger hon.

Revyroll ledde in i tv-branschen

Men vem är då Ira Hammermann själv?

- Hördu jag fyller snart 51 så jag är inte riktigt säker ännu vem jag är, skrattar hon. Jag är en medelålders kvinna och tvåbarnsmamma. Det äldre barnet är redan vuxet och den yngre fyller snart 15. Jag hamnade i tiderna av misstag i den här branschen, berättar hon.

Efter studenten var det mycket som intresserade Hammermann men hon visste inte vilken bana hon skulle välja. Så hon började studera pedagogik som ger färdigheter för ganska många yrken. Tanken var att bli språklärare men så råkade det sig att hon hade en roll som speaker i en revy.

Den kända tv-profilen Pertti “Pertsa” Reponen råkade sitta i publiken för hans dotter var med i revyn. Efteråt kom han fram och sade att MTV 3-kanalen letar efter nya ansikten.

Reponen uppmanade henne att kontakta dem och den vägen fick hon sitt första tv-uppdrag som programvärd för en två timmar lång direktsänd Pori Jazz-sändning.

- Så jag funderade en stund att “jaha, direktsändning; det låter nog litet väl spännande” med tanke på att jag inte hade någon erfarenhet av tv-branschen. Men jag tänkte att det må bära eller brista och tackade ja, minns hon.

Ira Hammerman vid havet i Eira, Helsingfors 1.10.2018.
Bildtext Ira Hammermann halkade in i branschen av misstag.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Sedan dess har det hänt ett och annat i medievärlden. Men Ira Hammermann är inte rädd för att folk ska sluta titta på långa djupa diskussionsprogram på tv. Alla människor vill inte enbart ha korta videoklipp på mobiltelefonen.

- Massor av människor tycker fortfarande om att se en två timmar lång film på bio eller en tre timmar lång pjäs på teater. Är någonting tillräckligt intressant så blir folks tålamod längre, säger hon.

Ira Hammermann dricker kakao på Café Carusel.
Bildtext Edith Södergrans dikt är röda tråden i Ira Hammermanns serie
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Sommarstugan och julaftonen när Bjurström kom ut ur skåpet

Marco Bjurström berättar i programmet om julaftonen när han kom ut ur skåpet inför sin familj. Det var inte den roligaste kvällen precis, berättar han.

Men det är inte den händelsen som får honom tårögd. Det är när samtalet kommer in på Bjurströms kära sommarställe i Pellinge i den östnyländska skärgården som han blir emotionell.

- Marco Bjurström är ett bra exempel på vårt utgångsläge att vi ville visa en ny sida av de här människorna. Fastän han är väldigt positiv och glad och har mycket energi så har han inte på något vis haft ett enkelt eller lätt liv, säger Hammermann.

- Flera gäster kanske gick omkring och bar på någon hemlighet eller någonting som de inte hemskt mycket hade talat om tidigare. Vissa saker kände jag till men det fanns också sådana saker som jag absolut inte visste någonting om, berättar hon.

Bland de tio gästerna i serien hittar vi förutom Bjurström också bland annat Maria Sid, Mark Levengood och Monica Groop.

Om Ira Hammermann skulle få intervjua vem som helst, vem skulle det vara?

- Om jag måste välja en människa som säkert skulle ha ganska mycket att säga så tror jag faktiskt att det är republikens president Sauli Niinistö. Han är en mycket intressant personlighet och han är kanske litet som en gräddtårta, det finns många våningar i honom, skrattar hon.

En önskan har premiär på Yle Fem den 9 oktober kl. 18:30 och avsnitten kan ses på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln