Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samarbetsförhandlingarna vid SSAB i Hangö slut för andra gången – inget nytt resultat

Från 2018
En fabrik i dimmigt septemberväder. Framför byggnaden en röd-vit bom  och ett rött trafikljus.
Bildtext Samarbetsförhandlingarna är över för andra gången, det slutliga beslutet ska fattas snabbt lovar arbetsledningen.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Samarbetsförhandlingarna vid SSAB:s rörfabrik återupptogs på måndagen (1.10) och avslutades några timmar senare med samma resultat som för en månad sedan. Arbetstagarna vet fortsättningsvis inte helt säkert om fabriken i Lappvik läggs ner. Framtiden ser dock dyster ut.

Huvudförtroendeman Timo Jansson frågar sig varför samarbetsförhandlingarna överhuvudtaget återupptogs.

- Vi gick än en gång igenom de olika förslagen, men det framkom inget nytt säger Timo Jansson och tillägger att arbetsgivarsidan har ganska klart fört fram att arbetstagarnas förslag inte anses förnuftigt eller lönsamt.

Huvudförtroendeman Timo Jansson vid SSAB
Bildtext Timo Jansson förstod inte riktigt vitsen med en ny förhandlingsrunda. Han tror inte att slutresultatet påverkas efter dagens diskussioner.
Bild: Yle/Maria Wasström

De anställda i fabriken har arbetat fram ett förslag hur en av produktionslinjerna i Lappvik kunde förnyas utan att kosta tiotals miljoner och att fabriken i Lappvik därefter kunde ta över den verksamhet som nu drivs i Tavastehus.

Det har varit synnerligen dåligt skötta samarbetsförhandlingar

På förhandlingsbordet har också funnits förslag om att rörfabriken i Lappvik fortsätter som förut, liksom också SSAB:s fabriker i Tavastehus, Toijala, Oulais och Pulkkila.

Det tredje förslaget, som också är det ursprungliga, är att fabriken i Lappvik läggs ner och fabrikerna i Tavastehus och Pulkkila tar över Lappviks del av produktionen.

- Det har varit synnerligen dåligt skötta samarbetsförhandlingar, säger huvudförtroendeman Timo Jansson.

Timo Jansson berättar att tjänstemännens representant inte var närvarande vid måndagens förhandlingar, men för sin del anser Jansson att man inte behöver mötas på nytt igen.

Det slutliga beslutet fattas snart

Det blir SSAB:s styrelse som fattar beslut om Lappvikfabrikens fortsatta öde, men huvudförtroendeman Timo Jansson befarar det värsta, det vill säga att fabriken läggs ned.

Kari Väliaho som är chef för rördivisionen inom SSAB säger att företagets styrelse kommer att fatta ett snabbt beslut. Väliaho talar om dagar, inte veckor.

En man som heter Kari Väliaho.
Bildtext Beslut om Lappvikfabrikens framtid fattas inom några dagar, tror Kari Väliaho, chef för SSAB:s rördivision.
Bild: Minna Almark \ Yle

Orsaken till att samarbetsförhandlingarna återupptogs var enligt Väliaho att ledningen ännu ville förhandla om vissa detaljer.

- Det är ändå fråga om en stor sak när fabriken eventuellt läggs ned, säger Kari Väliaho, chef för SSAB:s rördivision.

Samarbetsförhandlingarna vid SSAB:s rörfabrik i Lappvik i Hangö har berört samtliga 115 anställda. Av dessa har omkring tio personer hittat nya jobb och därför redan sagt upp sig.

Diskussion om artikeln