Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk polis grep sex medlemmar i ytterhögergrupp i Chemnitz som planerade attack mot invandrare

Från 2018
Uppdaterad 01.10.2018 16:16.
Polisen övervakar högerextrema demonstranter i den tyska staden Chemnitz.

Tysk polis har gripit sex män som misstänks tillhöra en terroristisk ytterhögergrupp i staden Chemnitz i Sachsen. Enligt polisen planerade gruppen, som kallar sig Revolution Chemnitz, våldsamma väpnade insatser mot invandrare och politiska motståndare.

Männen greps i Chemnitz och i Bayern. Polisen uppger att gruppen planerade en attack på Tysklands återföreningsdag den 3 oktober.

Antifascistiskt plakat i Chemnitz
Bildtext Antifascistiska plak i centrala Chemnitz
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

Tyska myndigheter uppger inte om de gripna varit inblandade i de invandrarfientliga demonstrationerna i Chemnitz i slutet av augusti. Demonstrationerna bröt ut efter att en tysk man knivdödats i staden. Förövaren misstänks vara en asylsökande.

Fem av de misstänkta ska däremot ha misshandlat utlänningar i staden den 14 september. Den attacken ska ha varit en repetition inför den planerade aktionen på återföreningsdagen.

Polisen utreder fortfarande vad planen för den 3 oktober var.

Kravallerna som splittrade Tyskland

Kravallerna i Chemnitz har orsakat djup splittring i Tyskland. Många tyskar chockades av det främlingsfientliga våldet. Samtidigt är en stor del av tyskarna, speciellt i landets östra delar, djupt kritiska till vad de anser vara en allt för liberal invandringspolitik.

Förbundskansler Angela Merkel har uppmanat tyskarna att stå upp mot ytterhögern.

Chemnitz är ett fäste för det högerpopulistiska partiet AfD och den islamfientliga rörelsen Pegida. Ytterhögern i staden mobiliserade snabbt efter knivhuggningen och polisen tappade kontrollen över situationen i staden.

I samband med demonstrationerna gick främlingsfientliga gäng till attack mot invandrare.

Merkels regering hotad

Våldet hotade även att fälla Merkels bräckliga koalitionsregering. Den politiska tvisten fick sin början då chefen för Tysklands underrättelsetjänst Hans-Georg Maassen i ett uttalande verkade försöka tona ned våldet i Chemnitz.

Ledaren för det bayerska systerpartiet till Merkels kristdemokrater, inrikesminister Horst Seehofer, försvarade Maassen medan socialdemokratiska SPD krävde spionchefens avgång.

De tre partierna nådde till slut en kompromiss där Maassen flyttades till en annan post. Men tvisten hann försvaga alla tre partier. Enligt en färsk opinionsundersökning skulle regeringen inte längre få majoritet om Tyskland gick till val i dag.

Diskussion om artikeln