”Krångligt då vårdpersonal inte får jobba övertid – men patienterna är säkra”
Många anställda inom vården hör till något av fackförbunden som just nu protesterar mot regeringens planer på att luckra upp anställningsskyddet.
Protesterna innebär att de anställda inte får jobba övertid och de kan inte uppmanas att byta arbetspass.
Förra veckan var Tehy-fackets övertidsförbud i kraft i tre dygn och det ledde till att arbetsschemat på bäddavdelningarna fick ses över, berättar vårdchef Miia Lindström i Pargas.
– Tillsvidare har vi lyckats få vikarier, men om protesterna fortsätter länge kan det blir svårt att hitta behörig personal med kort varsel.
I regel jobbar personalen vid bäddavdelningarna i Pargas inte övertid, men ibland måste vårdpersonal flexa, säger Lindström. Om akuta situationer uppstår kan det bli knepigt att hitta inhoppare ifall personalen måste gå hem.
Enligt Lindström finns det ändå ingen risk för att patienters säkerhet äventyras.
– Nej, men det kräver mera arbete för oss att organisera vården så att vi kan garantera säkerheten. Vi måste vara förutseende och prata med vikarier på förhand som är beredda att hoppa in om det behövs.
Operationer i fokus på ÅUCS
Vid Åbo universitetscentralsjukhus är det främst personer inom städservicen, instrumentvården och vissa läkarsekreterare som hör till JHL-facket, som protesterar den här veckan.
– Städservicen är oerhört viktig i operationssalarna och på avdelningarna. Om protesterna pågår länge påverkar det hela sjukvårdsdistriktet, säger Wiveka Kauppila som är administrativ överskötare.
Det viktiga enligt Kauppila just nu är att cheferna har system så att man snabbt kan kalla in vikarier.
– Patienternas säkerhet är nummer ett. Om det blir problem måste vi flytta tillgänglig personal till kritiska punkter. Det blir mer arbete för cheferna, men vi klarar det, säger Kauppila.
Joursjukhus är vana att flexa
För ett centralsjukhus med jour är det normalt att patienter kommer oanmälda och behöver vård snabbt. Därför är det vanligt att flytta personal till ett ställe där arbetsinsatsen behövs mest.
– Den bedömningen görs varje dag, vid varje skift. Visst är det en utmaning när något extra uppstår, men det får inte påverka patientsäkerheten. Det som är akut prioriteras, säger Kauppila.
Har ni tvingats skjuta på ingrepp på grund av protesterna nu?
– Nej.
Åbolands sjukhus påverkas inte
Vid Åbolands sjukhus i Åbo har protesterna mot regeringens planer tillsvidare inte påverkat verksamheten.
– Vår verksamhet är elektiv, alltså planerad. Man kommer till Åbolands sjukhus med remiss och vi har ingen akutvård. Därför blir det sällan övertider här, säger Susanna Friman, personal- och utvecklingschef.
Då det kniper har Åbolands sjukhus ändå en personalpool så att man kan flytta personal internt, alternativt tar sjukhuset in inhoppare eller vikarier.
– Just nu är vår vikariesituation mycket god. Många vikarier är studerande som har gjort sin praktik här.