Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen föreslår större ändringar i lagen om uppsägningsskydd - men för FFC duger inga kompromisser

Från 2018
Uppdaterad 01.10.2018 20:39.
Jari Lindström (Sannf)
Bildtext Arbetsminister Jari Lindström
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Regeringen säger sig nu ha gjort omfattande ändringar i sitt förslag gällande uppsägningsskyddet i mindre företag. Arbetsminister Jari Lindström (Blå framtid) presenterar förslaget på en presskonferens på tisdag morgon.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC säger redan nu att inga kompromisser duger. Det enda facket accepterar är att regeringen helt drar tillbaka sitt lagförslag.

Regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet för personer som jobbar i företag med under 20 anställda har lett till strejkvarsel från fackligt håll. Flera fackförbund har redan infört övertidsförbud.

Förra veckan kom statsminister Juha Sipilä (Centern) ut med att regeringen är villig att kompromissa då det kommer till storleken på de företag som ska få det enklare att säga upp arbetstagare.

Många fackföreningar kritiserade genast Sipiläs kompromissförslag med att arbetstagare i olika företag inte kan vara i olika ställning då det kommer till uppsägningsskydd.

FFC godkänner bara att lagförslaget dras bort

Industrifacket, tjänstemannaförbundet Pro, servicefacket PAM, Finlands Livsmedelsarbetareförbund och Elektrikerförbundet har alla varslat om strejk på onsdag.

Frågan är om regeringens kompromissförslag får strejken avblåst.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC är skeptiskt till en kompromiss.

FFC:s styrelse konstaterar på måndag att det enda som kan hindra en strejk är om regeringen är beredd att helt och hållet dra bort sitt förslag till ändringar i uppsägningslagen.

Jarkko Eloranta då FFC:s styrelse möts 3.6.2016.
Bildtext FFC:s ordförande Jarkko Eloranta är inte redo att acceptera en kompromiss.
Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa

Förbundsordförande Jarkko Eloranta ser för sin del inga förutsättningar att förhandla med regeringen om uppsägningslagen.

- Kraven i konkurrenskraftsavtalet och de märkbara försämringarna av arbetslöshetsskyddet, som har genomförts under den här regeringsperioden, har gjort att man inte kan kräva nya eftergifter av arbetstagarna, konstaterar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Eloranta anser att FFC har varit berett att lösa den konflikt som har uppstått, men att regeringen inte har bjudit in förbundet till förhandlingsbordet ”för att diskutera åtgärder som verkligen skulle förbättra sysselsättningsläget”.

Finlands närningsliv EK uppmanar parterna att komma överens. EK:s verksamhetsledare Jyri Häkämies sade i Yles morgon-tv att han oroat följer med situationen.

Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK.
Bildtext EK:s Jyri Häkämies uppmanar parterna till en överenskommelse, men kan inte säga hur den ska se ut.
Bild: All Over Press

Finland har ett betydligt svagare uppsägningsskydd än Sverige

Professor emeritus Niklas Bruun som är expert på arbetsrätt säger till Svenska Yle att frågan kring uppsägningsskyddet i mindre företag är en konflikt som eskalerar på ett olyckligt sätt.

- Det är inte bra med stora strejker på grund av ett dåligt berett lagförslag.

Bruun talar för en kompromiss. Han föreslår en arbetsgrupp som skulle bereda förslaget ordentligt, en arbetsgrupp där facket är representerat.

Regeringen vill enligt egen utsago åtgärda det starka uppsägningsskyddet i Finland, men enligt professor emeritus Niklas Bruun är uppsägningsskyddet egentligen inte starkt i Finland jämfört med många andra länder.

- Om man tittar på Sverige så är uppsägningsskyddet betydligt starkare. Där träder inte en uppsägning i kraft om arbetstagaren motsätter sig den innan ärendet är avgjort i en domstol. Hos oss är det tvärtom, säger Bruun.

Niklas Bruun.
Bildtext Professor emeritus Niklas Bruun anser att det finns andra lösningar än den som regeringen föreslår.
Bild: Yle/Alexander Uggla

Men för vissa småföretag kan det enligt Bruun vara svårt att hantera uppsägningsskyddet då man inte kan lagstiftningen.

- Det kan finnas vissa problem, men frågan är vad som är det bästa sättet att hantera dem på.

Enligt Bruun går det till exempel att skriva in i lagen att när man prövar vad som är vägande skäl för en uppsägning så beaktar man företagets storlek och behovet av förtroendefulla relationer i små företag.

- Jag tror att det skulle hjälpa minst lika mycket som den modell som regeringen nu föreslår, säger Bruun.

På tisdag handlar Slaget efter tolv i Yle Vega och Arenan om reaktionerna på arbetsminister Jari Lindströms kompromissförslag. Debatten leds av Freddi Wahlström.

Diskussion om artikeln