Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hesburger stänger restaurangen i Iran – sanktionerna tvingar att lämna landet

Från 2018
hesburgerskylt
Bild: Yle/Stella Brunberg

Inga mer majonnäsdrypande burgare i Teheran. Efter endast ett halvt år väljer hamburgerkedjan Hesburger att stänga sin restaurang i Irans huvudstad.

I april öppnade Hesburger en restaurang i Teheran, men sanktionerna mot Iran tvingar bolaget att nu lämna landet. Verksamheten i Teheran drevs på franchisebasis.

Trots beslutet är det möjligt att Hesburger slår upp på nytt där, konstaterar den Åbobaserade hamburgerkedjans operativa direktör Vesa Viitanen. Han säger att det finns goda förutsättningar för framgångsrik verksamhet i landet, men att bolaget väntar på att sanktionerna hävs.

Hesburger var förmodligen den första västerländska hamburgerkedjan i Iran. Bolagets mål var att öppna en till två restauranger per år i landet.

Satsar på Östeuropa

Samtidigt fortsätter kedjan att expandera utomlands. Tillväxten har varit kraftig i Baltikum och särskilt i Bulgarien där bolagets restauranger på kort tid ökat med det dubbla.

Enligt Viitanen fortsätter expansionen utomlands i de länder där Hesburger redan är verksamt. Restaurangerna i Ryssland och i Vitryssland har alla drivits på franchisebasis, men i fortsättningen kommer kedjan att själv ansvara för driften av nya restauranger som öppnas.

Diskussion om artikeln