Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

För en dryg halvmiljon kan vem som helst bli EU-medborgare – Airiston Helmis ägare är en av tusen ryssar som köpt maltesiskt pass

Från 2018
Uppdaterad 07.10.2018 17:16.
Utsikt över Stora hamnen i Valletta.
Bildtext Korruptionens fästning i Europa? Hundratals ryska miljonärer tar varje år genvägen till EU, förbi alla västvärldens sanktioner, genom att köpa EU-pass från Malta. Den tidigare fästningen mot invasion från öst har ironiskt nog blivit dess inkörsport.
Bild: Mostphotos/Vaivirga

650 000 euro är priset för EU-medlemskap utan att någon frågar dig någonting. Både rika och kriminella använder Malta som en genväg till EU, förbi västs sanktioner.

Malta har drygt 400 000 invånare på en areal som är något mindre än Sibbo. Ändå är det här som den organiserade brottsligheten frodas bäst i EU. Orsaken är den lukrativa försäljningen av pass – och därmed fri rörlighet inom Schengenområdet.

Försäljningen av medborgarskap hör nämligen till de stora inkomstkällorna i det lilla öriket Malta. Billigt är det inte: för 650 000 euro kan man köpa ett medborgarskap medan makan/maken kostar 25 000, likaså de minderåriga barnen.

För far- och morföräldrarna är prislappen 50 000 euro.

Processen är snabb, man kan bli medborgare på åtta månader. Beloppet på 650 000 euro ska investeras på Malta så att 350 000 placeras i en statlig fond och resten i fastigheter.

Det här har resulterat i att bostadspriserna trissats upp då de nya medborgarna köper upp lägenheter och fastigheter som förblir tomma.

Sedan Malta startade den här rätt obskyra verksamheten år 2013 har över ettusen ryssar blivit maltesiska medborgare

Speciellt populärt har medborgarskapet varit bland rika ryska affärsmän.

Sedan Malta startade den här rätt obskyra verksamheten år 2013 har över ettusen ryssar blivit maltesiska medborgare.

Medborgarskapet kräver inte att man bosätter sig i landet eller betalar skatt. Vanligtvis brukar de "naturaliserade" ofta tidigare ryska medborgarna enbart besöka Malta för att kvittera ut medborgarskapshandlingarna.

Valletta.
Bildtext Valletta.
Bild: Mostphotos/JoanW

Också i Finland har problematiken med köpta medborgarskap blivit högaktuell. Den ryska affärsmannen som sitter häktad efter razzian mot Airiston Helmi i Åbolands skärgård blev maltesisk medborgare år 2016.

Namnen på de naturaliserade maltesiska medborgarna publiceras årligen i Maltas officiella tidning Government Gazzette. Helt lätt är det inte att gräva fram de enskilda medborgarna eftersom de listas enligt förnamn. Dessutom framgår det inte vilka som har köpt medborgarskap, och vilka som på traditionell väg erhållit sitt maltesiska pass.

Livsfarligt att gräva i korruptionen

Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia avslöjade åren 2016-2017 flera omfattande mut- och korruptionshärvor med kopplingar till landets politiska elit. Dessutom kunde Caruana Galizia klarlägga att flera av de nya maltesiska medborgarna hade kopplingar till organiserad brottslighet.

Den 16 oktober i fjol mördades hon med en bilbomb nära sitt hem.

Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.
Bildtext Minnesaltare till Daphne Caruana vid Stora belägringsmonumentet i Valletta.
Bild: imago/Christian Mang/ All Over Press

Daphne Caruana Galizias son, journalisten Matthew Caruana Galizia, har blivit något av en expert på sitt lands skumma affärer med rika ryssar efter mordet på hans mamma.

I dag är han övertygad om att hon mördades av landets organiserade maffia med inflytande överallt, bland annat i regeringen och i det företag som säljer passen, Henley and Partners.

Då Muscats regering började sälja pass för snart fem år sedan togs hela Malta på sängen av det uppenbara fifflet i kulisserna.

- Trots att försäljningen av pass blev tillåten först i slutet av år 2013 hade företaget som vann återförsäljningsrättigheterna marknadsfört passen till rika ryssar redan i flera år innan, berättar Matthew Caruana Galizia.

- Dessutom påstod regeringen att återförsäljningen skulle konkurrensutsättas, men det var en rökridå, Henley and Partners hade vunnit innan budgivningen ens började.

Investeringarna ger ingen utdelning

Befolkningen på Malta är inte nöjd. Försäljningen av pass ger landet dåligt rykte samtidigt som både Muscats regering och oppositionen exploaterar landets resurser för egen vinning.

Enligt Caruana Galizia är investeringarna dessutom uddlösa.

- De är inte investerare på ett sätt du och jag kan förstå. De pengar som kommer in går till helt vanliga fastigheter som någon besöker med jämna mellanrum för att hämta post, för att det ska se ut som att någon bor i dem.

Under tiden ser vanliga malteser inget av de miljoner som Malta håvat in. Istället syns det enbart i höjda priser på lägenheter, vilket bara skadar lokalbefolkningen.

Det var en av de sista sakerna min mamma sade till mig, att vi, att Malta, inte längre har någon att rösta på

Caruana Galizia säger att de andra EU-länderna borde ta Malta på allvar innan det är för sent och jämför situationen med Cypern för några år sedan. Enligt honom är Cypern en stat i förfall (på engelska "failed state"), och Cypern är ett av de andra länderna som säljer EU-pass – dock är det dyrare än det maltesiska.

- Malta har i princip inget lagstyre och den sociala och politiska scenen är sönder. Vi är i en situation där inte bara regeringen, utan också oppositionen har fastnat i korruptionens inflytande, och vi har därmed blivit utan någon att rösta på.

- Det var en av de sista sakerna min mamma sade till mig, att vi, att Malta, inte längre har någon att rösta på.

Enligt Matthew Caruana Galizia borde EU skrida till åtgärder för att förhindra att Maltas politiska institutioner helt havererar. Landet borde byggas upp på nytt från grunden med nya beslutsfattare, men istället åtnjuter premiärminister Joseph Muscat en bekväm sits i Europa; ingen har tid att syna honom.

Maltas premiärminister Joseph Muscat och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bildtext Maltas premiärminister Joseph Muscat (t.v.) och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bild: EPA-EFE

- För mig är det en fullständig skandal att (Frankrikes president Emmanuel) Macron undertecknade en debattartikel tillsammans med Muscat i The Guardian. De vet väldigt väl vad Muscat håller på med, men de anser att han inte är en tillräckligt stor fiende.

- Han är en del av de större fienderna, och genom att ignorera honom visar de hur vilsna de är i att tackla populism och korruption.

- EU borde göra Malta till sin prioritet. Till skillnad från större medlemmar kan Malta inte göra motstånd, som till exempel Ungern. Malta är så litet och beroende av EU:s varma omfamning. Så snart EU pressar Muscat kommer han att lyda för han kan inte göra något annat.

Maltas svårlösta politiska läge

EU saknar makt att påverka i nuläget

EU-parlamentet har i kraftiga ordalag fördömt affärsverksamheten med medborgarskap redan i januari 2014 - men sedan dess har ingenting hänt.

Den portugisiska Europaparlamentarikern Ana Gomes har i åratal försökt få EU-kommissionen att åtgärda problematiken men utan resultat.

- Det var från första början uppenbart att systemet understöder korruption och import av organiserad brottslighet till EU, säger Gomes uppgivet.

Ana Gomes, portugisisk EU-parlamentariker.
Bildtext Ana Gomes.
Bild: EPA

Också hennes Portugal har sysslat med liknande affärer och därför har hon länge arbetat med kommissionen för att försöka få ett slut på passförsäljningen.

- Vi måste agera eftersom försäljningen gör att hela Schengensystemets integritet ifrågasätts i nuläget, och försvårar våra insatser mot penningtvätt, förklarar Gomes.

Shoppa pass: en prislista

Utåt ser det ju ut som om EU skulle stöda mekanismer som möjliggör organiserad brottslighet

EU-kommissionen har inte några direkta befogenheter att bromsa affärsverksamheten med medborgarskap eftersom frågan anses höra till den nationella lagstiftningen.

Men uppenbart är att trycket på EU-kommissionen ökar – utåt ser det ju ut som om EU skulle stöda mekanismer som möjliggör organiserad brottslighet.

Päivi Leino-Sandberg, professor i EU-rätt vid Helsingfors universitet, konstaterar att just nu kan EU inte vidta några direkta åtgärder.

- Nog får ju parlamentet tycka att det är skamligt, men det finns ingen EU-lagstiftning i den här frågan, säger Sandberg.

- Jag ser att parlamentet ökar det här trycket, och det gör ju kanske att kommissionen måste börja agera. Samtidigt är det väldigt svårt för dem att hitta det rätta sättet att göra det då det är en nationell fråga.

Diskussion om artikeln