Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets Finlandiapris i arkitektur går till Nya barnsjukhuset

Från 2018
Utsidan på nya barnsjukhuset
Bildtext Nya barnsjukhusets fasad
Bild: Yle/Carolina Husu

Årets Finlandiapris i arkitektur går till Nya barnsjukhuset.

Sjukhuset har ritats av arkitektbyrån SARC och arkitektgruppen Reino Koivula (Antti-Matti Siikala, Sarlotta Narjus, Sakari Forsman och Susanna Kalkkinen).

Nya barnsjukhuset, som tar emot patienter från hela landet, togs i bruk i september.

Ett av lekrummen på nya barnsjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu

Sjukhuset har planerats med beaktande av barnpatienter och deras anhöriga. Slutresultatet är på många sätt unikt och innovativt för hälsovårdsbranschen.

sjukhus rum
Bild: Yle/Carolina Husu

Barnen har fått ett sjukhus som där varje enskild detalj är noggrant uttänkt

― Helena Ranta
Väntrum på nya barnsjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu

Den som väljer ut pristagaren ska inte vara expert på arkitektur utan vara känd i något annat sammanhang.

I år var det rättstandläkaren Helena Ranta som utsåg huvudpristagaren.

- Barnen har fått ett sjukhus som där varje enskild detalj är noggrant uttänkt med tanke på barnens tillfrisknande och välmående, säger Ranta i sin motivering.

Hon betecknar alla kandidater som strålande representanter för nutida arkitektur i Finland.

Den slutliga pristagaren valdes ut från några finalister som en panel hade utsett.

De övriga kandidaterna som gick till final var det nya konstmuseet Amos Rex i centrum av Helsingfors, konstnärshemmet Lallukka i Tölö i Helsingfors, Helsingfors universitets evenemangsplats Tankehörnan (Tiedekulma) och Träskolan i Tuupala (Tuupalan puukoulu) i Kuhmo.

Arkitektur-Finlandia beviljas för planering av ett nybygge eller renoveringsobjekt som blivit färdig under de tre senaste åren. Priset beviljades nu för femte gången.

Bakom priset står Finlands arkitektförbund (SAFA).

Utsidan på nya barnsjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu
Svenskt mumin sitat och mumin tavla på Nya barnsjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu
Elektronisk tavla på nya barnsjukhuset
Bild: Yle/Carolina Husu

Diskussion om artikeln