Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chile säger nej till Bolivia i utdragen bitter konflikt: Kustremsan ges inte tillbaka

Från 2018
Uppdaterad 02.10.2018 15:25.
Bolivianska barn badar i havet i Chile 28.3.2018.
Bildtext Bolivianska barn badar i havet i Chile 28.3.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Internationella domstolen (International Court of Justice, ICJ) i Haag har beslutat att Chile inte behöver förhandla med Bolivia om en landremsa som skulle ge Bolivia tillbaka den förbindelse med Stilla havet som landet en gång har haft.

Domstolen avslog i dag Bolivias vädjan. Det handlar om en gammal tvist mellan en kustnation och en kustlös nation.

Domstolen beslutade med rösterna 12-3 att Chile inte har någon juridisk skyldighet att förhandla med Bolivia om tillträde till kusten.

Domaren tillade ändå att han hoppas att de båda länderna kan visa god vilja och föra en meningsfull diskussion.

Bolivia förlorade sin kust i ett krig

Bolivia förlorade kontakten med havet i ett krig mot Chile som pågick 1879-1883. Sedan dess har Chile avvisat alla försök från det mindre och fattigare grannlandet att återfå den förlorade kustremsan.

Bolivias vänsterpresident Evo Morales - som försöker plocka politiska poäng i sitt hemland - infann sig personligen vid domstolen för att höra domslutet.

- Bolivia ger aldrig upp sina anspråk. Folk känner till att vårt eget tillträde till Stilla havet togs ifrån oss efter en invasion, sade Morales till journalister i dag utanför FN:s domstolsbyggnad.

 Evo Morales
Bildtext Evo Morales utanför domstolsbyggnaden
Bild: AFP / Lehtikuva

En liten grupp människor - som viftade med Bolivias flagga och spelade pannflöjt - hade samlats utanför domstolsbyggnaden i Haag.

Chile och Bolivia har inte haft någon diplomatisk kontakt sedan 1978 då Bolivia senast bittert misslyckades med att få igenom ett avtal om en passage till Stilla havet.

För Bolivia vore det viktigt att få tillbaka den 400 kilometer långa remsan i norra Chile. Enligt Bolivia skulle det kunna bidra till att stimulera tillväxt och utveckling i landet.

Bolivianska jurister har flera gånger under årens lopp förgäves försökt diskutera frågan om boliviansk tillgång till kusten.

Bolivianska aktivister har å sin sida påpekat att förlusten av den stora koppargruvan Chuquicamata - som är belägen på det omtvistade området - har slagit hårt mot ursprungsbefolkningens levnadsvillkor.

Bolivia har fortfarande en flotta trots att landet saknar tillgång till hav.

Chile: Fredsavtalet slog fast gränsen

Chile anser för din del att de gränser som slogs fast i ett fredsavtal 1904 ska respekteras.

Enligt Chile kan Bolivia obehindrat utnyttja passagen till havet, idka handel och resa mellan det bolivianska territoriet och hamnar i Stilla havet.

Samtidigt är Chile involverat i ett annat rättsfall som är riktat mot Bolivia på grund av en vattenkonflikt i Atacama-öknen.

Domstolen kan inte tvinga länder att göra något

Internationella domstolen ICJ inrättades efter andra världskriget för att skipa rättvisa i konflikter mellan FN:s medlemsländer.

Domstolens utlåtande är bindande och kan inte överklagas. Domstolen har ändå ingen makt att tvinga länder att förverkliga beslut.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln