Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

För första gången på mer än 100 år har flodpärlmusslor från Esse å lyckats föröka sig

Från 2018
Uppdaterad 02.10.2018 08:58.
Flodpärlmusslor från Esse å.
Bild: Yle/ Petri Aaltonen

Forskare vid universitetet i Jyväskylä har lyckats få flodpärlmusslor från Esse å och Lappfjärds å att föröka sig. De små musslorna ska så småningom planteras ut i Esse å.

För några år sedan flyttades några av de sista flodpärlmusslorna från Esse i Pedersöre till forskningsanstalten i Konnevesi. Och de har nu alltså producerat de första ättlingarna.

- Musslorna mår enormt mycket bättre. För ett par veckor sedan hittades de första larverna i bassängerna, säger forskningsassistent Hanna Suonia vid Jyväskylä universitet till finska Yle.

Enligt professor Jouni Taskinen har musslorna mått så mycket bättre i forskningsanstaltens vatten att deras förmåga att reproducera sig kom tillbaka.

Yngsta var 100 år gamla

Ännu på 1980-talet fanns omkring 50 000 flodpärlmusslor i Esse å. Men för några år sedan återstod bara några hundra stycken.

Alla musslor var dessutom mellan 100 och 150 år gamla.

Vattnet i Esse å har de senaste åren försämrats kraftigt. Vattnet har blivit brunare, surare och mera humusämnen finns i ån. Det stör musslornas förökning.

Musslor också från Lappfjärd

De nya musslorna från Konnevesi skall nu växa till sig några år innan de planteras ut i åarna igen.

Musslorna har plockats från Lappfjärds å och Esse å i Österbotten, Karvianjoki i Satakunta och Svartån i västra Nyland.

De har matats med foder som utvecklats för blåmusslor och lokalt plankton och under vintern kommer de att få smaka på färska alger.