Dödssiffran efter jordbävningen och tsunamin i Indonesien stiger till över 1200 - "Sannolikheten för att hitta överlevande minskar"
Antalet döda i den naturkatastrof som i fredags drabbade Indonesien har stigit till 1234 personer, uppger lokala myndigheter. Bensinmackar och mataffärer plundras mitt i kaoset.
Ännu i måndags låg siffran på kring 800 dödsoffer.
Andreas von Weissenberg, Finlands Röda Kors representant i Asien, tror att antalet ännu kan stiga, då räddningsmanskapet når svåråtkomliga områden.
- Det är klart att siffran kommer att stiga när man kommer ut på landsbygden och man får en helhetsbild. Tyvärr kommer den att gå upp, säger von Weissenberg.
Bensinmackar och mataffärer plundras mitt i kaoset
Det kraftigaste skalvet i fredags hade magnituden 7,5 och orsakade en tsunami med flera meter höga svallvågor. Kraftiga efterskalv har också drabbat området Sulawesi.
Majoriteten av de identifierade dödsoffren finns i den hårt drabbade staden Palu. Därtill uppskattas tiotusentals vara skadade.
Samtidigt rapporteras om att människor plundrat mataffärer och bensinmackar i samband med kaoset i det drabbade området.
Räddningsarbetet fortskrider långsamt
Många avsides belägna byar är fortfarande isolerade på grund av förstörda vägar, elavbrott och mobilnät som ligger nere. Hjälparbetarna har nu börjat nå också de mer svåråtkomliga trakterna, men räddningsarbetet fortskrider långsamt.
- Sulawesi är ett väldigt bergigt område. Det räcker med ett jordskred som täcker vägen på ett par hundra meter, så det kan ta flera dagar att få bort alla jordmassor för att bilarna ska komma fram, säger von Weissenberg.
Myndigheterna jobbar också med helikoptrar och båtar, men eftersom det är frågan om ett stort område med kustlinje på hundratals kilometer, handlar räddningsarbetet än så länge om punktinsatser.
Efter några dagar minskar sannolikheten att hitta överlevande
Det finns fortfarande hopp om överlevande, men von Weissenberg säger att man måste vara realistisk när det kommer till räddningsarbetet.
- Om en människa hamnar under rasmassorna, har tillgång till vatten och inte är svårt skadad, så kan han eller hon överleva i flera dagar, till och med i flera veckor. Men i slutändan är mirakelräddningar ganska sällsynta, trots allt, säger han.
- De flesta räddas under de två första dygnen av grannar, vänner, bekanta och Röda korsets frivilliga i små byar. Efter det börjar sannolikheten att hitta överlevande sjunka rätt kraftigt, tyvärr.
Att hantera raserade hus och husmassor är riskabelt och kräver tung utrustning.
- Man måste vara väldigt försiktig, så att den som försöker hjälpa inte också skadas. Ofta får vi också rapporter om folk som har försökt rädda människor i rasmassor och kanske själv hamnat i kläm.
Finlands Röda Kors skickar hjälp till Indonesien
Indonesiens president Joko Widodo meddelade i går att landet välkomnar bistånd från internationella hjälporganisationer.
Bland annat Finlands Röda Kors beslutade på måndagen att skicka hjälp från sin Katastroffond till landet.
- Indonesiens Röda Kors har meddelat att det finns behov för en logistikenhet. På Finlands Röda Kors har vi informerat att det finns beredskap att skicka en sådan. Tack vare alla som donerade pengar till Hungerdagsinsamlingen i Finland för några veckor sedan, kan vi stöda räddningsinsatsen på flera sätt.