Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vinterverksamheten vid Högsand avslutas – kursgården tampas med stora ekonomiska problem

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 16:35.
Lägergården Högsand i Lappvik, Hangö.
Bildtext Det ordnas många läger sommartid på Högsand.
Bild: Privat

Det är för dyrt för Barnavårdsföreningen att upprätthålla ferie- och kurscentret Högsand i Hangö året om. En möjlig lösning är att enbart ha verksamhet om somrarna.

Problemet är att det är dyrt att upprätthålla fastigheterna i Lappvik. Det är speciellt värmekostnaderna som är betungande, säger Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell.

- Vi har kämpat med den här problematiken i tio till femton år. Vi måste kunna investera i fastigheterna för att ha möjlighet att erbjuda en kvalitativ verksamhet.

Kurscentret Högsand ordnar kurser och läger för barn, unga och familjer. Stället är anpassat för personer med specialbehov.

Korttidsvården upphör för obestämt tid

Barnavårdsföreningen har ordnat så kallad korttidsvård för barn med specialbehov ett veckoslut i månaden. Det är en tjänst som kommuner köper av föreningen.

För tillfället brukar runt åtta barn delta i veckoslutslägren i Högsand.

Korttidsveckosluten kommer att upphöra från och med november. När och om de fortsätter i någon form är oklart i dagens läge.

Det är också oklart hur många månader om året som Högsand kommer att vara öppet.

- Vi måste först räkna ut vad det här kan betyda, säger Pia Sundell.

Tomt och tyst om vintern

Under sommarmånaderna är Högsand välbesökt. Bland annat ordnar FDUV sina sommarläger för personer med funktionsvariationer där.

Däremot står kurscentret tomt en stor del av vintermånaderna. Speciellt december och januari brukar vara väldigt tysta månader, säger Pia Sundell.

- Helgerna är ibland bokade, men det borde finnas mera verksamhet också mitt i veckan.

Samarbetsförhandlingar pågår

I bokslutet för år 2017 låg underskottet för Högsands del på 200 000 euro. Det är en stor summa för en allmännyttig förening, säger Pia Sundell.

Samtidigt påpekar hon att det inte är möjligt att höja på avgifterna på grund av den målgrupp föreningen riktar sig till.

- Det är en svår ekvation, konstaterar hon.

Barnavårdsföreningen har inlett samarbetsförhandlingar som gäller de tre personer som jobbar med verksamheten på kurscentret i Lappvik. Förhandlingarna pågår fram till åttonde oktober.

- Det är en oerhört tung process och det är en stor sorg för hela föreningen, säger Pia Sundell.

Diskussion om artikeln