Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finländsk företagare behandlade hudcancer med black salve – läkare varnar för den frätande salvan

En österbottnisk företagare har använt black salve både mot sin egen och en annan persons hudcancer. Salvan innehåller blodört och fräter djupa hål i huden där den läggs på. I Australien har en kvinna dött tidigare i år efter behandling med svart salva.

Från 2018
Uppdaterad 26.10.2018 15:05.

Läkare varnar för salvan som fräter hål i huden

Behandlat hudcancer med frätande salva

Ann-Katrine Backman är friskvårdsföretagare i Närpes i Österbotten. På sin hemsida berättar hon att hon behandlar sina kunder med bland annat homeopati. Hon säljer analyser med "ES-Tech scanner" som ska upptäcka sjukdomar i kroppen. Hon driver också en näthandel som säljer hälsokost, kosttillskott och kolloidalt silver (silvervatten).

Backman är administratör för en stor sluten Facebookgrupp, Kolloidalt silver 3.0 med över 12 000 medlemmar i Finland och i Sverige. I gruppen skriver hon ofta om cancerkurer.

Ann-Katrine Backman har delat flera inlägg om black salve som hon betecknar som "magisk" i Facebookgruppen. Hon skriver att hon har botat sin egen hudcancer med salvan. Hon har också behandlat en annan persons melanom – med svart salva som innehåller blodört (sanguinaria canadensis, bloodroot på engelska) och stora mängder silvervatten.

"Så jag satte på Bloodroot, personen har också under den här tiden druckit 5 liter Ionosil, sprayat minst 15 gånger varje dag med Ionosil, tagit Lignisul MSM, stor dos av Helhetshälsas C-vit, D3-vit, E-vit, Steenbergs aluminiumfria bikarbonat och också gurkmeja", skriver Backman.

Ann-Katrine Backman skriver i Facebookgruppen att black salve inte får säljas i Europa. Hon säljer alla de övriga produkterna hon nämner i inlägget i sin näthandel.

Backman påpekar att behandlingen med black salve gör mycket ont, "nästan som en förlossning".

Backman understryker att hon har behandlat den andra personens hudcancer utan att ta betalt. Hon får väldigt många positiva kommentarer av medlemmar i gruppen. Många är intresserade och frågar om var man kan köpa salvan, och Backman ger dem adressen till en näthandel i USA.

I USA har företagare dömts till fängelse för att de sålt black salve med olagliga påståenden om att det botar cancer.

Jag ber Ann-Katrine Backman kommentera sina inlägg om black salve. Hon svarar inte på epost, och när jag ringer lägger hon på så fort hon hör mitt namn.

Salva har använts vid hjärntumörer och bröstcancer

Cancerläkare Veera Salminen säger att svart salva innehåller frätande och skorvbildande ämnen.

– Man kan säkert ta bort ytliga förändringar i huden med svart salva, men det uppstår ett enormt hål under. Det går att få bort hudcancer betydligt prydligare genom operation.

Backman nämner i Facebookgruppen att människor har använt black salve för att bota hjärntumörer och bröstcancer, och att det finns en lösning med blodört som kan drickas.

Cancerläkare Veera Salminen tar sig för huvudet.

De finländska myndigheterna Tukes och Fimea har inte stött på svart salva. Amerikanska hudläkare varnar för att använda salva.

Det finns skräckexempel på behandlingar som har slutat illa. En del patienter har tvingats undergå många år av plastikkirurgi för att återställa ansiktet som stympats efter att de använt black salve.

Black salve överraskade myndigheterna

  • Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira hörde om salvan och att den erbjudits för cancervård av Yles redaktör. Valvira övervakar personalen inom vården. Valvira kan inte ingripa om den person som erbjuder behandling med black salve inte är vårdutbildad.

  • Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea hörde att salvan används för cancervård av Yles redaktör. Black salve är inte ett läkemedel som har försäljningstillstånd. Om någon i Finland skulle sälja black salve skulle Fimea omedelbart ingripa. Men Fimea kan inte ingripa om privatpersoner erbjuder varandra vård med salvan gratis, eller diskuterar bruket av salvan på sociala medier.

  • Säkerhets- och kemikalieverket Tukes hörde om behandlingen med black salve av Yles redaktör. Tukes ansvarar för övervakningen av kosmetikprodukter. Tukes kan förbjuda försäljning av en vara som är farlig eller som är lagstridig. En del av den black salve som nu finns i näthandeln innehåller oleandrin som är en förbjuden beståndsdel i salvor inom EU.

Maria beställde black salve per post

Maria som bor i södra Finland har skivepitelcancer i näsan. Tumören upptäcktes hösten 2016 och Maria blev opererad, men vägrade fortsatt medicinsk vård. I stället testade hon alternativ medicin.

Maria är högutbildad och född på 1970-talet. Hon vill vara anonym.

Maria var rädd att en canceroperation kunde få hennes tumör att sprida sig i kroppen. Hon konsulterade några sydamerikaner som gav henne råd på distans. De tillverkade själva black salve, och Maria beställde salva per post.

– Jag postade bilder på min tumör i en Facebookgrupp. Få medlemmar i gruppen rekommenderade att jag skulle behandla tumören, eftersom den var så stor, säger Maria.

Maria vågade inte pröva black salve

Maria vågade inte använda salvan hon beställt på nätet.

– En del medlemmar i gruppen sade att jag kan mista hela näsan om jag sätter salva på den, säger Maria.

Hon testade salvan på en liten blemma på sitt ben, men ingenting hände.

– Det sägs att salvan fräter bara på cancertumörer och inte angriper friska celler. Det verkar stämma, säger Maria.

Cancerläkare säger att det finns gott om bevis för att black salve fräter också frisk hud. En behandling med svart salva kan lämna efter sig hål som går ända ner till benet, eller till och med djupare.

Men Maria blir inte övertygad.

– Det finns skräckbilder på nätet, de är provocerande. Men på nätet finns också fullt av berättelser om lyckad vård. Black salve används ju allmänt i Australien för att bota melanom, säger Maria.

De som säljer black salve hävdar att salvan tar bort tumörer på ett naturligt sätt som förhindrar att cancern sprider sig. Men det finns dokumenterade fall där tumörer som behandlats med black salve har bildat metastaser efteråt.

Tidigare i år dog en kvinna i Australien som hade fått behandling med black salve för en tumör i äggstockarna. Myndigheterna i Australien har förbjudit mannen som handledde henne att behandla andra med samma metod.

Finland saknar kvacksalverilag

Finlands läkarförbund har efterlyst en kvacksalverilag. En arbetsgrupp kom med ett förslag till lag redan 2009 men ingenting har hänt sedan dess. Nuvarande regering har prioriterat andra lagändringar.

De övriga nordiska länderna har lagar som begränsar användningen av alternativ medicin. Till exempel i Sverige får enbart legitimerade läkare och sjuksköterskor ge vård åt cancerpatienter. Samma regel gäller för patienter med vissa andra svåra sjukdomar.

I Sverige hade lagen alltså förbjudit Backman att behandla en annan persons hudcancer med svart salva, men i Finland saknas lagstiftning om det här.

Efter Svenska Yles rapportering har Social- och hälsovårdsministeriet inlett lagberedningen kring alternativ medicin och alternativa vårdmetoder inför nästa regeringsperiod.

Tillstånds- och tillsynsverket Valvira har å andra sidan utfärdat varningar till finländska läkare som har behandlat patienter med alternativa metoder. I september 2018 har Valvira begränsat rättigheterna för en finländsk läkare som har behandlat cancerpatienter och inte tillräckligt tydligt gjort klart för dem att metoderna var alternativ medicin och saknade effekt mot cancer.

Backman säljer aprikoskärnor mot cancer

Ann-Katrine Backman skriver i inlägg i Facebookgruppen att aprikoskärnor, graviola, gurkmeja, svartkummin, silvervatten och kosttillskottet MSM är effektiva mot cancer. Alla de här varorna säljer hon också i sin näthandel.

Det är förbjudet att marknadsföra hälsokost och andra livsmedel med påståenden om att de hjälper mot cancer.

Här kan du läsa mera om cancerpatienterna som prövat alternativ medicin och om företagare som säljer varor och tjänster till dem.

Maria heter något annat på riktigt.

När jag gjorde research för den här artikeln gick jag med i ett stort antal slutna Facebookgrupper som diskuterar alternativ cancervård. För att få reda på vad medlemmarna diskuterade använde jag fingerat namn. I Journalistreglerna konstateras att journalister ska försöka skaffa fram information på ett öppet sätt. Men om samhälleligt betydelsefulla omständigheter inte kan utredas på annat sätt, kan journalister göra intervjuer och ta fram uppgifter även på sätt som avviker från det vanliga. Det bedömdes vara fallet i den här frågan.

Artikeln preciserad 12.10 klockan 18.24: De Facebookgrupper som artikelskribenten gick med i under fingerat namn var grupper som diskuterar alternativ cancervård, inte Cancerförbundets Facebookgrupper.

Artikeln kompletterad 26.10. klockan 14.33 med länk till artikel om att ministeriet bereder lag om alternativa vårdformer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln