Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderatledaren Ulf Kristersson ska bilda ny regering i Sverige – han har minst fem olika alternativ

Från 2018
Uppdaterad 02.10.2018 16:25.
Ulf Kristersson
Bildtext Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Bild: Ola Axman

Moderatledaren Ulf Kristersson har i dag fått i uppgift av talmannen Andreas Norlén att försöka bilda en ny regering. Om Kristersson lyckas lösa det låsta politiska läget blir han Sveriges nästa statsminister.

Förra veckan avsattes den tidigare statsministern Stefan Löfven (S) och talmannen Andreas Norlén gjorde en första talmansrunda med alla partiledare. I dag har Norlén träffat alla partiledare på nytt och han meddelade nyss på en presskonferens att Ulf Kristersson får uppdraget att bilda ny regering.

- Det finns en logik i att samma person som har varit med och avsatt en person också ska få chansen att bilda en ny regering, sa Norlén på presskonferensen.

Tre veckor efter valet i Sverige är positionerna mellan partierna fortsättningsvis mycket låsta. Ulf Kristersson ska nu ändå försöka få ihop en regering som får riksdagens majoritet i omröstningen.

- Jag vill inte bli den första talmannen som inte lyckas få en statsminister vald. Men som jag har sagt tidigare så är jag talman, ingen trollkarl. Nu är det upp till partierna att lösa det här, sa Norlén.

Kristersson måste förhandla fram nya lösningar

Ulf Kristersson gick till val som den borgerliga Alliansens statsministerkandidat och det är en Alliansregering som Kristersson själv helst vill ha.

De borgerliga partierna som bildar Alliansen
Bildtext De fyra borgerliga partiledarna: Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch-Thor (KD).
Bild: AFP / Lehtikuva

Det borgerliga blocket har ändå inte egen majoritet i riksdagen och måste därför få stöd av antingen de rödgröna partierna eller av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har låtit förstå att de kan stöda en Alliansregering om de får inflytande, men Alliansen vill inte blir beroende av SD. Däremot vill Alliansen gärna ha stöd av Socialdemokraterna, men S har tackat nej till att bli stödparti till Alliansen.

Fem möjliga regeringar med Ulf Kristersson som statsminister:

1. Alliansregering

En Alliansregering med de fyra borgerliga partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Stötestenen är att Alliansen har 143 mandat i riksdagen medan det rödgröna blocket har 144 mandat.

Det innebär att Sverigedemokraterna måste rösta för Alliansens budget för att den inte ska förlora mot de rödgrönas budget. C och L har hela tiden sagt att de absolut inte kan tänka sig att regera med stöd av SD.

2. Alliansregering som stöds av Socialdemokraterna

Alliansen vill helst att Socialdemokraterna stöder en Alliansregering, men det har S tackat nej till. "Glöm det!", har Stefan Löfven sagt, och hänvisat till att Alliansen är mindre med sina 143 mandat, jämfört med det rödgröna blockets 144 mandat.

3. Moderatregering

En möjlighet är också att Ulf Kristersson väljer en enpartiregering med endast hans eget parti borgerliga Moderaterna. Kristersson skulle då ha lättare att söka stöd i olika läger, beroende på vilka frågor som ska röstas igenom i riksdagen.

En moderatregering kräver ändå att de tre andra Allianspartierna och SD stöder budgeten.

Allianskollegerna.
Bildtext Ebba Busch-Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist SWEDEN OUT

4. Moderaterna och Kristdemokraterna + stödpartiet Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skulle helst se att Moderaterna och Kristdemokraterna bildar en regering där SD får agera stödparti. Centern och Liberalerna har hittills inte svarat på om de kan tänka sig att rösta för en sådan regering.

En regering med M och KD och stöd av SD får 154 mandat. Det rödgröna blocket är 144 mandat och C och L har tillsammans 51 mandat.

5. Moderaterna och Socialdemokraterna

En regering med det två stora antagonisterna Moderaterna och Socialdemokraterna anses osannolik, men inte helt omöjlig. Det kommer ändå inte att vara det alternativ Kristersson föreslår nu, men om flera regeringar röstas ner under hösten kan M och S närma sig varandra.

Frågan är ändå vem som i så fall skulle vara statsminister - Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?

Diskussion om artikeln