Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg känner sig nu mogen för proffsspel utomlands: ”Det lutar mot Bundesligan eller franska ligan”

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 17:48.
Nico Rönnberg - elitspelare med handboll i generna - Spela upp på Arenan

När nyss 20 år fyllda Nico Rönnberg inför säsongen 2012-13 tillsammans med sin kommande hustru packade sitt pick och pack för att prova på proffsspel i Norge, så var det några år för tidigt. I dag är läget ett helt annat: Familjefar Nico är både på och utanför planen mogen för att ta sig an proffslivets utmaningar.

I slutet av 2017 blev Nico Rönnberg den tredje i ”klanen” att väljas till republikens bästa handbollsspelare. Karislagets BK-46 legendariska nummer 2, pappa Jan, valdes allt som allt sex gånger till etta i Finland och storebror Andreas har fyra utnämningar under bältet.

Att Cocks-spelaren Nico blir den som tar in familjens bäst-i-Finland-titlar på andra dussinet är så gott som säkert. 26-åringen som inledde den här hösten med att noteras för 15 mål på sina två första matcher i Champions League är precis nu inne i sina bästa år som handbollsspelare.

Målskytt med brett register i spelet

178 mål på 23 matcher i FM-ligan säsongen 2017-2018 gav ett snitt på nästan 8 burar per match, hela 27 mål mera än vad Cocks andra storskytt Teemu Tamminen noterade på 30 matcher. Att tankarna går till målskytte genast då Nico Rönnbergs namn nämns är oundvikligt.

En två meter lång och 110 kg tung skytt som drämmer in bollen med rå kraft blir jag aldrig

Nico är ändå noga med att poängtera att det finns mycket mer i honom som spelare än sätta bollen i mål.

– Jag kan avgöra själv, men njuter nuförtiden lika mycket av att spela fram. Nu är också min fysik på den nivån som krävs för försvarsspel. I dag väger jag 93-94kg, vilket krävt mycket arbete då jag hör till den typen som vikt inte vill fastna på, berättar Nico Rönnberg för Sportmagasinet.

– En två meter lång och 110 kg tung skytt som drämmer in bollen med rå kraft blir jag aldrig, men jag är en klurig och mångsidig skytt, konsaterar Nico vars personliga högsta punkt finns på helt respektabla 191 cm.

Matcherna i Champions League är en dröm som blivit verklighet

Cocks gör som bäst historia då laget är första finländska klubb att spela i Champions League. Som ett resultat av de fina prestationerna i baltiska ligan tilldelades Riihimäki-laget en historisk direkt plats i Champions League-gruppspelet.

– De här matcherna mot verkligt tuffa lag är något som jag drömt om. Utmaningen blir av en helt annan nivå än alla tidigare klubbmatcher, säger Nico Rönnberg några dagar innan onsdagens hemmamatch mot rumänska mästarna Dynamo Bukarest – den fjärde CL-matchen i ordningen.

Cocks fick en flygande start på Champions League-äventyret med två oavgjorda matcher mot på förhand sett starkare lag: spanska Ademar Leon och Wacker Thun från Schweiz. Nico Rönnberg sköt sammanlagt 15 mål i matcherna och delade på ledningen Champions League-skytteligan efter två omgångar.

Båda matcherna var dessutom sådana att Riihimäki-laget på goda grunder kunde känna sig snuvade på konfekten – Cocks hade matchsegern i sina händer två gånger om.

Drabbning nummer tre mot stenhårda polska storklubben Wisla Plock blev sen en riktig mardröm. Hemmalaget vann med 34-18 och gav helt enkelt inte Cocks en chans.

Samma gällde för Nico Rönnberg personligen, som efter match nummer tre fortfarande hade 15 mål sammanlagt i CL-skytteligan.

– De hade scoutat hur vi och jag spelar. Jag hade en hundrakilos bjässe mot mig genom hela matchen om kom ingen vart.

Blicken är riktad mot Tyskland och Frankrike

I dag kan Nico med mognadens eftertryck i rösten lugnt konstatera att han nog åkte för tidigt i sin karriär iväg på sin första utlandsvistelse till Arendal i norska ligan.

Allt annat var förträffligt i Norge, förutom huvudsaken – handbollen.

– Jag fick inte den rollen som jag blivit lovad och var kanske inte heller redo att ta den. Jag bröt mitt kontrakt den andra hösten.

Sedan dess har Nico representerat Finlands nuvarande storklubb Cocks. Varje säsong har slutat med FM-guld och dörrarna har som en del av Cocks öppnats till spel i baltiska ligan och nu då till det verkliga finrummet i och med gruppspelet i Champions League.

Mitt favoritlag är Paris Saint Germain, men det kan vara för mycket krävt

Nico sticker ändå inte under stol med att han vill ut i Europa på nytt. Nu är han redo som människa och idrottare.

– Jag har tagit som min målsättning att spela i tyska eller franska ligan. Franska ligan håller hög nivå och Bundesligan har i åratal varit den mest högklassiga i världen.

Ett personligt drömlag har den Karisbördige andra generationens elitspelaren också:

– Mitt favoritlag är Paris Saint Germain, men det kan vara för mycket krävt. Jag vill såklart komma så lång som möjligt i min karriär.

Nico Rönnberg i Sportmagasinet, onsdagen 3.10. Kl.19 Yle Fem och Arenan

Diskussion om artikeln