Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Totalrenovering eller nybygge är alternativen för Kokonhallen i Borgå – basketföreningen Tarmo: ”Vi vill helst ha en ny hall”

Från 2018
Fasaden på idrottshallen i Kokon.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kokonhallen är i hög grad navet för idrottslivet i Borgå. Hallen erbjuder träningsmöjligheter för många grenar samt mötesrum och kabinett för föreningarnas verksamhet.

Det märks att Kokonhallen togs i bruk 1983 och har varit i flitig användning sedan dess. Golv- och väggytor har sett sina bästa dagar och vatten-, värme- och ventilationssystemen är slitna.

- Dessutom har vi fått ta emot klagomål på luftkvaliteten. En del användare, de är inte många, uppger att de får symptom av att vara inne hallen, säger Per Högström, chef för idrottstjänster.

Enligt Högström finns det byggnadsavfall och olika problem med fuktkontrollen i hallens nedre bjälklag.

- Alternativen är att totalrenovera hela hallen eller så bygga en helt ny allaktivitetshall på Kokonområdet. Det finns ju från förr planer på en ny stor hall och också ishallarna börjar bli gamla.

Inne i idrottshall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han syftar bland annat på Akilles planer på en stor bandyhall. För staden gäller det att nu göra upp en ny detaljplan för hela idrottsområdet i Kokon.

Det första steget kan tas redan i november då stadsstyrelsen slår fast budgetförslaget för 2019. Beslut om renovering eller nybygge hoppas Per Högström på nästa år.

Innan de slutgiltiga planerna finns kommer Kokonhallen att hålla öppet. En konditionsutredning ska göras och så ska problemen med inneluften åtgärdas.

Rasmus Svanh utanför idrottshallen i Kokon.
Bildtext Rasmus Svahn.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Rasmus Svahn är ofta på plats i Kokonhallen. Han sitter med i basketlaget Tarmos styrelse och hans barn tränar i hallen.

- Hallen är ett mycket bra ställe som behövs. Många föreningar kan träna här och många Borgåbor använder sig av gymmet och mötesrummen, säger han.

Den stora salen i idrottshallen får ett hyfsat betyg av Rasmus Svahn. Belysningen och golven är i gott skick, men annars känns hallen sliten.

- Det behövs göras något åt hallen; slitage finns det på många ställen.

Varje torsdag är det Tarmokväll i Kokonhallen. Då har föreningen träningar på gång hela kvällen med alla sina lag. Dessutom spelar representationslaget sina hemmamatcher i division ett i hallen. Säsongen inleds den 14 oktober.

Skavanker i idrottshall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Ventilationsrör i idrottshall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Lite förlägen blir man, då vi inte har bättre omklädningsrum och faciliteter att visa upp i Borgå för motståndarlagen.

Om Tarmo får bestämma är det klart vilket av hallalternativen som ska förverkligas i framtiden.

- Nu ser vi det i Tarmo som så att vi helst vill ha en ny hall; det är nog högst på listan. Hallen ska vara gjord för 2020-talet. Man måste se framåt och en renovering stöder inte det.

Under själva byggandet tror Rasmus Svahn att Tarmo kan spela sina hemmamatcher i idrottshallen med undantagslov från basketbollsförbundet.

Basketkorg i idrottshall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt idrottschef Per Högström landar kostnaderna för en omfattande grundrenovering på minst åtta miljoner euro. Vad ett nybygge kan kosta finns det ännu inga kalkyler på.

- Jag hoppas att föreningarna ser positivt på att vi nu tar oss an Kokonhallen och skapar bättre verksamhetsmöjligheter för dem.

Årligen får Kokonhallen cirka 215 000 besök. Under en eventuell byggnads- eller renoveringstid blir det en utmaning för Borgå stad att hitta ersättande träningslokaler för alla grenar och föreningar.

- En liten räddning är nya Strömborgska skolans gymnastiksal som är på 600 kvadratmeter, här i idrottshallen har vi nu 1 300 kvadratmeter, säger Högström.

3.10.2018: Nya gösbestämmelser påverkar lokala fiskare och Kokonhallens framtid under lupp

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln