Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur brådskande är det med spaningslagarna? Eva Biaudet har annan åsikt än resten av Svenska riksdagsgruppen

Från 2018
Eva Biaudet i riksdagen
Bild: Yle

- Jag tror det är viktigt att man alltid håller fast vid att grundlagen inte är avsedd att ändras för lätt, säger Eva Biaudet (SFP).

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) säger att det inte är så bråttom med spaningslagarna att grundlagsändringen inte kunde vänta till efter riksdagsvalet i april.

- Det är en principfråga. Jag tror det är viktigt att man alltid håller fast vid att grundlagen är inte avsedd att ändras för lätt. Därför har man normal ordning och exceptionell ordning, säger Biaudet.

Jag tror det är viktigt att man alltid håller fast vid att grundlagen är inte avsedd att ändras för lätt

― Eva Biaudet, SFP

Det senare är enligt grundlagsexperterna menat att användas bara i en tvångssituation och Biaudet upplever inte att den föreslagna grundlagsändringen nu uppfyller villkoret för en försnabbad process.

Inte heller grundlagsutskottets uttalande ger Biaudet uppfattningen om att det skulle finnas ett tvingat behov eller sådana hotbilder som kräver en försnabbad process.

- Det finns en stor enighet om att vi behöver den här ändringen, säger hon.

- Men när man ändrar grundlagen i normal ordning är idén den att man ska vänta efter ett riksdagsval. Det ger möjligheten för medborgare och andra att diskutera med sina politiker och kandidater.

Utmaningarna i vår säkerhetsomgivning är så pass stora att jag personligen inte är beredd att ta risken att inte stadga den här lagen i brådskande ordning

― Thomas Blomqvist, SFP

Biaudets åsikt skiljer sig från den i resten av Svenska riksdagsgruppen som stöder påskyndad behandling.

- I vår grupp är en väldigt klar majoritet för att det är klart motiverat att göra så, sade gruppordförande Thomas Blomqvist (SFP) i plenisalen i dag.

- Min bedömning är att utmaningarna i vår säkerhetsomgivning är så pass stora att jag personligen inte är beredd att ta den risk som det skulle vara att inte stadga den här lagen i brådskande ordning.

Majoritet verkar störda behandling i brådskande ordning

Riksdagen godkände i dag i plenum förslaget att man i morgon, onsdag, röstar om att behandla grundlagsändringen som spaningslagarna kräver som brådskande.

För att beslutet om brådskande behandling ska kunna fattas måste 5/6 av ledamöterna understöda det. Regeringen behöver alltså stöd av flera partier i oppositionen, och det verkar den få. Socialdemokraterna, De gröna och Kristdemokraterna samt största delen av Svenska riksdagsgruppen står bakom förslaget.

Sannfinländarna har tidigare talat emot att ändra grundlagen i brådskande ordning, och kommer att meddela sin ståndpunkt efter ett gruppmöte onsdag morgon.

Vänsterförbundet tycker att tröskeln för att ändra på grundlagen i brådskande ordning ska vara hög, och kommer inte att stöda förslaget. Också VF stöder ändringen i grundlagen i sig, men anser inte att det är så bråttom att ändringen inte kunde vila till nästa riksdag.

73 § Grundlagsordning

Diskussion om artikeln