Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Alexander Stubb har mycket att vinna och litet att förlora på kampen om EPP:s toppkandidatur

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 01:26.
Alexander Stubb i Tallinn år 2018
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Alexander Stubb slår från underläge i kampen om Europeiska folkpartiet EPP:s toppkandidatur. Det passar mig utmärkt, säger den inbitne sportfantasten Stubb.

I dag, tisdag, kom Alexander Stubb med beskedet att han vill bli EPP:s toppkandidat i det instundande Europaparlamentsvalet.

Beskedet sätter punkt för veckor av spekulationer där Stubb lyfts fram som en potentiell kandidat tillsammans med Frankrikes EU-kommissionär, brexitförhandlaren Michel Barnier.

Matematiskt ökar Stubbs chanser om valet står mellan två istället för tre kandidater.

Barnier meddelade förra veckan att han inte ställer upp som toppkandidat. Allt annat hade varit orimligt med tanke på det kritiska läge som förhandlingarna med Storbritannien befinner sig i.

Nu är det alltså upplagt för en tvekamp mellan Stubb och tysken Manfred Weber som gick ut med sin kandidatur för några veckor sedan.

Matematiskt ökar Stubbs chanser om valet står mellan två istället för tre kandidater.

Weber är gruppordförande för EU-parlamentet och ses som en förhandsfavorit i valet.

Weber är en utpräglad Europaparlamentariker som varken har erfarenhet av ministeruppdrag eller uppdrag vid kommissionen

Den tyska delegationen (som består av kristdemokratiska CDU och bayerska CSU) är den största nationella grupperingen inom EPP.

Det här ger Weber en stadig grund att bygga på inför EPP:s partikongress i Helsingfors i början av november.

Stubbs chans ligger i att vädja till delegaterna från de övriga länderna, som trots allt kommer att utgöra en majoritet vid partikongressen.

Stubb lär också hänvisa till sin CV som är mångsidigare än Webers. Han har en bakgrund såväl som minister som Europaparlamentariker och tjänsteman vid kommissionen.

Weber är en utpräglad Europaparlamentariker som varken har erfarenhet av ministeruppdrag eller uppdrag vid kommissionen. En del bedömare i Bryssel anser att det här ligger honom i fatet.

Utgångsläget är ändå att det är Weber som är förhandsfavoriten för posten som toppkandidat. Det är inte ett oävet utgångsläge för sportfantasten och tävlingsmänniskan Stubb.

"Det passar mig utmärkt", svarade Stubb då jag frågade honom hur han ser på rollen som utmanare.

Problemet för Stubb är att det är den följande regeringen som utser Finlands nästa kommissionär.

Faktum är att Stubb har mycket att vinna men lite att förlora på toppkandidaturen.

Om han inte blir vald till toppkandidat vid partikongressen i Helsingfors i november kan Stubb fortfarande återgå till sin tjänst som vicedirektör vid Europeiska investeringsbanken.

Det här ger honom möjlighet att sondera läget inför det instundande Europaparlamentsvalet i lugn och ro.

Om det inte går vägen för Stubb i valet av toppkandidat lär spekulationerna om hans intresse för andra EU-uppdrag fortsätta.

Finlands nuvarande kommissionär Jyrki Katainen har meddelat att han inte är intresserad av att fortsätta när den följande kommissionen som tillträder sommaren 2019. Här öppnar sig en möjlighet för Stubb.

Problemet för Stubb är att det är den följande regeringen som utser Finlands nästa kommissionär.

Om Finlands följande statsminister blir Antti Rinne (SDP) så blir Finlands nästa kommissionär knappast Alexander Stubb (Saml).

Samtidigt kommer också fyra andra tunga poster inom EU att öppna sig nästa år: Posten som ordförande för Europeiska rådet, uppdraget som hög representant för utrikesfrågor, talmansuppdraget i Europaparlamentet och uppdraget som chef för Europeiska centralbanken.

Om det inte går vägen för Stubb i valet av toppkandidat lär spekulationerna om hans intresse för andra EU-uppdrag fortsätta.

Diskussion om artikeln