Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vår tid är nu 2 – Mattias Nordkvist spelar mannen många älskar att hata: "Jag måste förstå varför Gustaf gör de val han gör."

Från 2018
Gustaf blänger argt på Peter i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Brödrakärlek eller Kain och Abel? Mattias Nordkvist och Adam Lundgren spelar trätobröderna Gustaf och Peter i Vår tid är nu.
Bild: SVT / Johan Paulin

Det kan inte vara lätt att vara Gustaf Löwander. Inte nog med att han sidsteppats i familjebolaget, han tampas också med sin sexuella läggning och mindre lyckade karriärval. Hur svårt är det att spela honom?

Det finns fall när skådespelares privata utstrålning skiljer sig lite extra mycket från rollkaraktären de förknippas med.

Detta gäller i allra högsta grad Mattias Nordkvist som de senaste åren gestaltat Gustaf Löwander - överklassbrodern som misslyckas med det mesta.

Min inre bild av 1950-talsmannen som klämts in i snäppet för strama kostymer och som osar av rödbrusig bitterhet går upp i rök i samma ögonblick som Mattias Nordkvist stiger in rummet.

Ledigt klädd med ett brett leende, varm utstrålning och en påtaglig förståelse för sin föga sympatiske rollkaraktär.

Porträtt av Mattias Nordkvist.
Bild: YLE / Thomas Öhman

– Utmaningen för mig som skådespelare har varit att försöka förstå varför Gustaf gör de val han gör, säger Nordkvist som inte vill tro att hans rollkaraktär är elak enbart av lust och ohejdad vana.

Istället har han funderat på de bakomliggande orsakerna till Gustafs agerande. Vad är det som format honom? Hur har det varit att bli behandlad av sin mor på det sätt han blivit?

– Alla förväntar sig bara att han skall göra sitt jobb och sköta restaurangen, men han får aldrig beröm för den han är. Blir aldrig älskad för den han är.

Det långsamma sönderfallet

När vi stiger in i säsong två har Gustaf tagit ett långt kliv från livet som prominent källarmästare i Djurgårdskällarens salonger till ett enklare jobb på en mindre sofistikerad krog.

I samma veva har han fjärmats från sin familj och börjat söka bekräftelse varhelst han kan få den. Vilket leder till en del ödesdigra beslut.

Och för att ytterligare strö salt i såren börjar äktenskapet krackelera medan spritkonsumtionen eskalerar.

Det är med andra ord bäddat för trubbel.

Karaktären Gustaf i dramaserien Vår tid är nu.
Bildtext Min mor, min mor - varför älskar du mig inte? Mattias Nordkvist har många laddade scener med Suzanne Reuter som spelar matriarken Helga.
Bild: SVT

Hur bär man sig då åt som skådespelare för att portionera ut misären så att nedgången framträder stegvis? Hur skapar man en fungerande dramaturgisk båge?

– Jag har försökt hålla mig så mycket som möjligt i nuet för att inte gå händelserna i förväg. Manuset har jag först bara läst igenom snabbt och sedan har jag försökt hålla det en bit ifrån mig, det som komma skall.

– Gustaf själv har ju en bild av att allt kommer att lösa sig – trots att det hela tiden går åt helsike, ler Mattias Nordkvist som bekräftar att Gustaf är en man fången i ett rollmönster dikterat av sin tid.

– Han brottas med en sexuell läggning som inte var accepterad - och som han själv vägrar att acceptera. Istället skyller han på alkoholen när han blir förtjust i män.

– Man kan bara föreställa sig hur det måste ha varit på den tiden, i den klassen, i den miljön att hela tiden känna att det är något som inte stämmer, funderar skådespelaren som gett Gustafs frustration ett ansikte.

Från scenen till tv-idol

Grunden till Mattias Nordkvists skådespelarkarriär har lagts i teatervärlden och under åren har han medverkat i ett flertal stora uppsättningar på Göteborgs stadsteater: I väntan på Godot, Förnuft och känsla, En handelsresandes död.

Många tunga pjästitlar som många känner till. Ändå har han kunnat gå till jobbet utan att bli igenkänd. Fram till det ögonblick då Vår tid är nu drabbade tv-Sverige.

Eller nåja, själv hävdar Mattias att framgången inte kom över en natt – det dröjde fem, sex avsnitt in i den första säsongen innan folk började känna igen honom.

Och då var han inte alls beredd på det, blev helt paff inför insikten om att han nu var en kändis.

– Plötsligt hälsade folk på en när man steg in i spårvagnen och förvirrat hälsade man tillbaka och tänkte ”det är nog någon jag glömt”, skrattar Mattias som haft svårt att vänja sig vid att det är honom folk syftar på när de ropar ”källarmästaren” efter honom på stan.

Bild från inspelningarna av Vår tid är nu, säsong 2. En scen med karaktären Gustaf Löwander spelas in på restaurangens bakgård.
Bild: SVT / Johan Paulin

Berömmelsen innebär visserligen en direkt bekräftelse, men själva yrkesidentiteten har den inte påverkat.

– Jag har inte valt det här yrket för att bli igenkänd eller för att få gå på röda mattor. Jag lockades till skådespeleriet för att det erbjöd en värld där man tilläts vara någon annan.

– Den typ av kändisskap som kommer när man är med på tv har jag inte varit så intresserad av, säger skådespelaren som trots att han spelar en osympatisk karaktär ändå mött idel vänlighet från dem som tagit kontakt.

En rolig aspekt är dessutom det faktum att de som kommer fram representerar helt olika åldersgrupper – vilket bevisar att det är flera generationer som följer serien.

Något som inte hänt på väldigt länge i tv-världen.

Första gången ett gäng småflickor blygt närmade sig Mattias på gatan trodde han att de behövde hjälp med något, men det visade sig snart att de bara ville ta en selfie med Gustaf.

Och så har vi de äldre herremännen som kommer fram på hållplatsen och vill prata om gamla bilar de sett i serien.

Det om något är väl ett tecken på framgång – att en och samma story aktiverar två publikgrupper som alltmer sällan tilltalas av det som sänds på tv. Den ena för att utbudet är för gammalmodigt, den andra för att det är för modernt.

Vår tid är nu är uppenbarligen allas tid. Just nu. Och populariteten visar inga tecken på att avta.

Vår tid är nu 2 - Mattias Nordkvist - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln