Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times: Donald Trump involverad i massivt skattefusk på hundratals miljoner dollar

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 08:09.
Donald Trump voitti USA:n presidentinvaalit 2016
Bildtext Donald Trump vann valet som miljardären som startade på egen hand.

USA:s president Donald Trump har på 1990-talet varit involverad i omfattande skattefusk, skriver New York Times. Tidningen påstår att Trump hjälpt sina föräldrar att undvika skatter och att han själv tjänat drygt 413 miljoner dollar på det här.

Donald Trump har upprepade gånger kallat sig för en framgångsrik miljardär och affärsman. Han har också uppgett att han sällan fick finansiellt stöd av sin bortgångne far, fastighetsmagnaten Fred C. Trump.

- Jag började i små förhållanden i Brooklyn, med ett lån på en miljon dollar från min far. Det skulle betalas tillbaka, med ränta, sa Donald Trump i intervjuer inför presidentvalet.

Enligt New York Times stämmer det här inte. Tidningens utredning grundar sig på konfidentiella skattedokument, ekonomiska transaktioner och intervjuer med anställda på Fred Trumps företag.

Hjälpte sina föräldrar skattefuska

Tidningen anklagar Trump för att ha fått 413 miljoner dollar av sin fars fastighetsimperium och att de här bidragen började när han var ett spädbarn.

Stora delar av pengarna uppges ha hamnat i Trumps ficka när han hjälpt sina föräldrar med skattefusk. Donald Trump började jobba i familjeföretaget kring år 1970.

Donald Trump och hans syskon ska ha hjälpt föräldrarna att skapa skalbolag för att gömma de miljontals dollar i gåvor som barnen fått.

Trump ska också hjälpt sin far att fylla i felaktiga skattedeklarationer samt hjälpt sina föräldrar att undervärdera deras fastigheter vilket i sin tur minskat på skattekostnaderna när fastigheterna fallit i hans ägo.

Trump distanseras från skattefusket

Enligt New York Times har presidenten under flera veckors tid vägrat kommentera artikeln.

I ett skriftligt uttalande kallar Trumps advokat artikeln "100 procent påhittad och väldigt kränkande".

Trumps advokat säger att Trump inte haft något med skattefusket att göra och att han delegerat företagsskötseln till släktingar och professionella skatteplanerare.

I ett uttalande förmedlat av Sarah Sanders sägs att alla transaktioner godkändes av skattemyndigheterna för flera decennier sedan

- Det är sorgligt att bevittna denna missvisande attack mot familjen Trump, nästan 20 år efter Fred Trumps bortgång.

New York Times borde rapportera om presidentens alla storslagna framgångar, och be om ursäkt, liksom man gjorde efter det pinsamma misstaget med valresultatet 2016, sägs det i uttalandet från Vita huset.

Den 8-åriga miljonären

Trots att Trump stämplat sig som en affärsman som skapat sin egen förmögenhet visar New York Times utredning att hans ekonomiska framgångar alltid varit kopplade till hans fars fastighetsimperium.

Som åtta år gammal var Donald Trump en miljonär. När han fyllde 17 var han delägare av ett lägenhetskomplex med 52 lägenheter.

Kort efter att ha tagit sin examen på universitetet Wharton i Pennsylvania fick Trump en miljon dollar per år av sin far.

Under årens lopp ökade bidragen i storlek och när Trump var i 40- och 50-årsåldern fick han mer än fem miljoner dollar per år.

New York Times skriver att Fred Trump var skoningslös och kreativ i hur han såg till att föra över sin förmögenhet till sina barn.

Donald Trump jobbade för honom och fungerade som bankir, fastighetsförvaltare och konsult. Han fick lån efter lån och betalade aldrig tillbaka.

Pengarna från Fred Trumps konto flödade vidare till sonens bilköp, lön åt hans anställda, aktiehandel, hans fastigheter och olika fonder.

Nya frågor kräver svar av Trump

New York Times färska artikel väcker nya frågor om Trump, som tidigare vägrat offentliggöra sina skatteutdrag.

Enligt experter som tidningen intervjuat är det osannolikt att Trump skulle kunna åtalas för brott eftersom skattefusket hände allt för länge sedan.

Många väljare väntas ändå önska diskutera gränserna mellan laglig skatteplanering och kriminellt skattefusk. Demokraterna väntas kasta sig över möjligheten till kritisk debatt och kräva svar också av presidentents republikanska parti.

Artikeln har uppdaterats med ett Trump-citat och kommentar av Sarah Sanders samt mindre tillägg i texten.
Källor: New York Times

Diskussion om artikeln