Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran efter skalvet i Indonesien fortsätter att klättra uppåt

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 06:14.
Polisen delar ut levande hönor till jordbävningsdrabbade i Palu.
Bildtext Polisen delar ut levande hönor till jordbävningsdrabbade i Palu.
Bild: AFP / Lehtikuva

Räddningsmyndigheterna i Indonesien befarar att dödssiffran efter jordbävningen i Sulawesi kommer att stiga kraftigt då räddningsmanskap når alla isolerade områden på landsbygden.

Enligt BBC är den bekräftade dödssiffran nu över 1 300 personer.
Andra källor talar om 1 200 döda. Men siffrorna kommer enbart från den hårt drabbade kuststaden Palu och många områden i har varit helt isolerade sedan fredagens jordbävning.

Indonesiens president Joko Widodo sade på torsdagen att räddningsinsatsen i skalvområdet förstärkts och att räddningsmanskap nu nått fyra hårt drabbade distrikt utanför Pula.

Han uppgav att situationen i distrikten, som har en sammanlagd befolkning på 1,4 miljoner, påminner om situationen i Pula.

Jordskalvet raserade hotell, köpcenter och otaliga hus i Pula. Kort därefter översvämmade upp till sex meter höga flodvågor stadens stranddistrikt.
Kring 1700 hus svaldes upp av jorden under skalvet.

Akut behov av nödhjälp

Läget i skalvområdet är svårt. Det råder fortsatt stor brist på grundläggande förnödenheter som dricksvatten och livsmedel. Enligt FN är närmare 200 000 människor i akut behov av nödhjälp.

Polisen meddelade på tisdagen att man nu kommer att börja gripa alla som plundrar butiker i Pula. Under dagarna efter skalvet tolererade polisen plundring på grund av det desperata läget.

- Under den första och andra dagen var inga butiker öppna. Människor var hungriga. Det rådde akut nöd. Det är inte ett problem.

- Men efter en dag eller två så började maten komma in och behöver nu endast fördelas. Vi har nu börjat övervaka lagen på nytt, sade Indonesiens biträdande polischef Ari Dono Sukmanto.

Trots försäkringarna från myndigheterna är nöden synlig på gatorna i Palu där människor gräver i ruinerna på jakt efter förnödenheter, rapporterar AFP från staden.

Indonesien har även bett om internationellt bistånd.

Diskussion om artikeln