Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre än 200 husbolag har ansökt om rökförbud på balkonger – sökprocessen och övervakningen uppges vara för svåra

Från 2018
Uppdaterad 03.10.2018 08:37.
En tänd tobak som hålls fast mellan två finger
Bildtext Få husbolag har ansökt om rökförbud på balkong. Åbo stads hälsoinspektör Markku Rohunen hade förväntat sig ett större antal sökande.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

För två år sedan var förväntningarna höga då nyheten om att husbolag kan få förbjuda rökning på balkonger kom. Statistik visar ändå att få ansökt om förbud – färre än 200 husbolag i Finland har lämnat in en ansökan.

Enligt Fastighetsförbundet i Egentliga Finland har ett förbud för rökning på balkonger beviljats för 17 husbolag i Åbo, 16 i Tammerfors och 50 i huvudstadsregionen.

I huvudstadsregionen utreder man ännu 37 lov, i Åbo 3 och i Tammerfors 4.

Processen är för krävande

Åbo stads hälsoinspektör, Markku Rohunen, hade förväntat sig att antalet husbolag som ansökt om förbud hade varit tiodubblat.

– Jag undrar om husbolagen tyckte att ansökningsprocessen var för krävande, säger han.

Juuso Kallio, direktör för Fastighetsförbundet i Egentliga Finland, gissar att det finns två orsaker till varför antalet sökande var så lågt.

– Den ena är att sökprocessen har upplevts som måttligt svår. Det kräver mycket arbete att fylla i samrådsformuläret.

Balkonger på vitt höghus.
Bildtext Det kan vara svårt att övervaka att alla följer rökningsförbudet på balkonger.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Den andra orsaken har att göra med övervakning. För det första måste husbolaget meddela till myndigheterna om förbudet har brutits och det här måste bevisas. Den som brutit mot förbudet måste höras och om hen bryter mot förbudet igen måste hen betala böter.

– Den här processen är för tung i det här sammanhanget, säger Juuso Kallio.

Behövs licensmyndighet alls?

Hälsoinspektör Markku Rohunen tycker att det bästa skulle vara om myndigheterna inte var involverade i processen och att husbolagen skulle få sköta allting på egen hand.

– Om jag fick frågan skulle jag ta bort myndigheterna från processen och låta husbolaget bestämma själv. Det lättaste skulle vara om husbolaget fick fatta alla beslut och bevaka att alla följer reglerna så blir det mindre byråkratiskt.

Det kan mycket väl hända att Rohunens önskan kommer i uppfyllelse. Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för rökning föreslog i maj att ett husbolag genom majoritetsval kunde förbjuda såväl rökning på balkongen som rökning inne i lägenheten på egen hand.

– Det här är något man borde göra. Man skulle spara på myndigheternas tid och husbolagets resurser, säger Juuso Kallio, direktör för Fastighetsförbundet i Egentliga Finland.

Husbolag förbjöd rökning även på gården

Rökförbudet på balkonger och inne i lägenheten kan leda till det att rökandet flyttas ut på gården. Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy beslutade dock att även avskaffa rökning på gården.

Rökförbuds skylt
Bildtext Strängt rökförbud. Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy inför också rökförbud på husbolagets tomt.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Från och med början av oktober är de som undertecknat ett avtal med husbolaget förbjudna att röka inomhus i lägenheten, på balkongen och på tomten.

– Tidigare gick man efter de rökandes villkor, men nu bestämde vi oss för att gå efter de icke-rökandes villkor, förklarar Pekka Peltomäki, verkställande direktör för Fastighetsförbundet i Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln