Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungefär 3000 österbottniska arbetstagare stannade hemma – fabrikernas produktion stannade upp

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 06:44.
Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Tyni

I Vasa medförde strejken att Wärtsiläs och ABB:s produktion stannade upp helt. Uppskattningsvis 3000 arbetare runt om i Österbotten stannade hemma på grund av en politisk strejk.

Fem fackföreningar motsätter sig regeringens beslut om att försvaga uppsägningsskyddet i företag som har högst 10 anställda.

I Österbotten och Sydösterbotten berördes ABB, Atria, Comforta, Skaala, UPM-Kymmenes såg, Wärtsilä och Älvsbyhus.

Allra flest arbetstagare stannade hemma från Atrias fabriker i Nurmo och i Kauhajoki.

Där avstannade all produktion utom den som berör fjäderfä. Atria Finlands vd Mika Ala-Fossi uppskattar att drygt 1500 anställda deltar i strejken.

Även anställda i andra företag har blivit instruerade att stanna hemma från jobbet om de jobbar i ovan nämnda företags verksamhetsutrymmen. Det här berör till exempel personal på Securitas, ISS Palvelut och Fazer.

Huvudförtroendeman: Vi är rädda för ännu sämre villkor

På Wärtsiläs fabriker i Vasa strejkade 500 medarbetare i produktionen och 300 tjänstemän. På ABB räknade man med att 300 personer som arbetar i motorfabriken deltog i strejken och 130 personer på transformatorfabriken.

På båda fabrikerna räknade man med att personal från alla arbetsskiften lät bli att komma på jobb.

- Det ser ut som om alla hos oss ställer sig bakom facket, säger ABB Motors huvudförtroendeman Pekka Hietanen i Vasa.

Hietanen säger att arbetstagarna befarar att uppsägningsskyddet med tiden också kommer att försämras i större företag. Man oroar sig också för närstående som arbetar i mindre företag.

Ingen har något emot den egna arbetsgivaren, det är Sipiläs regering man vänder sig emot.

I Ylihärma på Skaalas fabriker stannade omkring 100 arbetstagare hemma. Även personalen på Älvsbyhus i Kauhajoki, UPM:s såg i Jakobstad och Comforta Oy har uppmanats att delta i strejken.

Strejken pågick hela onsdagen, från klockan 00 till klockan 24 på natten. I strejken deltog Industrifacket, Servicefacket PAM, Fackförbundet PRO, Elektrikerförbundet och Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL.

Totalt berördes 30 000 anställda runt om i landet.

Jarmo Panula/ Yle Pohjanmaa. Artikeln är översatt av Mikaela Löv-Alden.

Diskussion om artikeln