Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tyska medier: Världsvana tekniknörden Alexander Stubb utmanar jordnära bayraren Manfred Weber

Från 2018
Alexander Stubb skakar hand med Angela Merkel i en bild från år 2015.
Bildtext Enligt tyska pressröster är Stubb världsvan och har en betydligt mer mångsidig politisk bana bakom sig än Manfred Weber. På bilden möter han Angela Merkel i mars år 2015.
Bild: EPA/MAURI RATILAINEN

Det blir med största sannolikhet Alexander Stubb och tysken Manfred Weber som gör upp om vem som blir de konservativas spetskandidat i det kommande Europavalet och i förlängningen eventuellt ny chef för EU-kommissionen. I Tyskland ses Stubb som utmanaren som kan överraska.

Det är nog ingen som i det här sammanhanget glömmer att nämna maratonloppen och triathlontävlingarna.

När Alexander Stubb nu vill bli det konservativa Europeiska Folkpartiets EPP:s spetskandidat i Europavalet 2019 väcker det ett rätt stort intresse i de tyska medierna.

Stubb är nämligen den hittills första och enda person som har gått in för att utmana den tyske kristdemokraten Manfred Weber.

Stubb tillskrivs goda chanser att kunna överraska, även om han till den tyska tidningen Der Spiegel säger sig vara outsidern.

Tyskarna kommer att rösta på sin egen man, men i de nordiska länderna, i Baltikum och bland dem som anser att tyskarna redan nu har tillräckligt med makt inom EU blir det intressant, skriver tidningen vidare.

Tyske parlamentarikern Manfred Weber och kommisionsordförande Jean Claude Juncker diskuterar i januari 2018.
Bildtext Manfred Weber (till vänster) är förhandsfavorit i valet då efterträdaren till Jean-Claude Juncker (till höger) utses.
Bild: EPA-EFE

Helt olika typer

De tyska medierna är rätt eniga om att det med Weber och Stubb är två totalt olika personlighetstyper som möts.

Stubb beskrivs som språkkunnig, världsvan och teknikbegeistrad, medan bayraren Weber närmast ses som en smått tillbakadragen hembygdsvän med båda fötterna på jorden.

Och trots att Stubb är några år äldre verkar finländaren i de tyska kommentatorerna ögon betydligt yngre än Weber.

Stubb är också expert på att marknadsföra sig slår bland annat tidningen Süddeutsche Zeitung fast.

Som Webers styrka ses framför allt posten som gruppledare inom EPP, där dessutom de tyska kristdemokraterna CDU/CSU är största grupp.

Politiskt står de båda varandra rätt så nära, men intressant blir i vilket fall att se hur de kommer att förhåller sig till ungerska Fidesz och dess chef Viktor Orbán.

Webers bayerska kristdemokrater har under de senaste åren närt vänliga förbindelser till Orbán i ett försök att underminera förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

Ex-titlarna av betydelse

Kampen Stubb och Weber emellan är i vilket fall som helst redan inledd.

Att Stubb har en betydligt mer mångsidig politisk bana bakom sig ses i många kommentarer som en fördel.

Det här trots att prefixet ex får sättas framför så gott som alla tidigare befattningar, ex-statsminister, ex-partichef, ex-finansminister och så vidare.

– Som chef för EU-kommissionen måste man få stats- och regeringscheferna att lita på att man kan ta telefonsamtalet med Donald Trump, säger Stubb till Der Spiegel och sätter fingret på Webers största brist, det vill säga att han hittills inte har suttit på några verkligt tunga poster.

Som de flesta tyska EU-politiker har Weber gjort karriär så gott som uteslutande i Europarlamentet, i vilket han varit ledamot sedan år 2004. Innan det satt han två år i det bayerska delstatsparlamentet.

Från Webers sida har man redan börjat porträttera Stubb som en neoliberal streber, skriver Süddeutsche Zeitung.

Vem som till slut tar hem EPP-kandidaturen klarnar den 8 november i Helsingfors.

Diskussion om artikeln