Barnmorskan Petronella ska visa förlossningssalarna för svenskspråkiga föderskor – rundturerna är tillbaka vid ÅUCS
För att öka trygghetskänslan hos föderskor har Åbo universitetscentralsjukhus valt att börja med rundvandringar på sjukhuset igen.
De finskspråkiga rundturerna har varit oerhört populära – och från och med i dag, torsdag erbjuds tillfällen också på svenska.
På Anna Ahlnäs bröst ligger en knappt två dygn gammal baby. Det är tyst i rummet förutom smått gnyende från den lilla babyn. På andra sidan gardinen ligger en annan nybliven mamma med ett litet knyte i famnen.
Innan sin förlossning vid ÅUCS valde Ahlnäs att gå på en av de finskspråkiga rundturerna vid sjukhuset eftersom det inte i det skedet erbjöds rundturer på svenska.
- Jag förstod inte allt men jag tycker att det var givande att få komma hit och se hur det ser ut här och höra vad det finns för smärtlindring och eftervård.
- Jag tycker att man fick en ganska hemtrevlig känsla, att det kändes tryggt, säger Ahlnäs.
Ahlnäs säger att det kändes bra att besöka sjukhuset eftersom hon inte visste så mycket om förlossningssituationen sedan tidigare.
- Visst har vi svenskspråkig rådgivning men där pratade vi inte så mycket om förlossningen.
Eftersom Ahlnäs rundtur gick på finska så gick en del detaljer henne förbi.
- Eftersom jag inte är världens bästa på finska så förstod jag främst helheter då jag var på min rundvandring. Därför skulle det ha varit bra med en rundtur på svenska.
Full fokus då förlossningen sätter igång
Barnmorskan Petronella Sevelius har jobbat vid ÅUCS i 13 år och är den som ska ta emot svenskspråkiga par som vill bekanta sig med sjukhuset.
Rundturen går ut på att par får komma till sjukhuset före förlossningen för att bekanta sig med både själva avdelningen och de som jobbar på förlossningsavdelningen. Den bästa tidpunkten för besöket är i vecka 32 och framåt.
Rundvandringarna är huvudsakligen till för förstföderskor som inte har någon erfarenhet sedan tidigare.
- Syftet är att föräldrarna ska bli bekanta med verksamheten i förväg. Många har inte varit på sjukhus tidigare och de vet inte heller hur det ser ut. Dessutom är själva förlossningsbiten obekant för många.
Under rundturerna går man igenom konkreta och praktiska frågor inför förlossningen.
Föderskan och partnern får tydlig information om var man kan parkera, var man ska gå in, vilken knapp man ska trycka på och vem som möter en vid receptionen.
- Paren ska inte ska behöva tänka på de här praktiska sakerna då förlossningen sätter igång. Man ska få all information innan så att man sedan kan fokusera på förlossningen och inte fundera på var man ska parkera, säger Sevelius.
- Det är faktiskt jätteviktigt. Det är många föräldrar som vill se det här för att minska på stressen inför förlossningen.
Drogs in för tio år sedan på grund av svagt intresse
För tio år sedan ordnades rundvandringar på BB vid ÅUCS, men då ansågs intresset för rundvandringarna inte vara tillräckligt stort servicen drogs in.
Under en lång tid fanns det ingen möjlighet att bekanta sig med sjukhuset innan själva förlossningen.
- Förlossningsförberedelsen ligger på rådgivningens ansvar men nu har man insett att det finns ett ökande behov av att komma till sjukhuset och vi måste kunna erbjuda det alternativet, säger Sevelius.
För ungefär ett år sedan beslöt man att sig för att återinföra de finskspråkiga rundvandringarna vid ÅUCS igen.
- De har varit jättepopulära. Sedan dess har det funnits en efterfrågan på både engelska och svenska rundturer. Därför bestämde vi oss för att börja med det nu, säger Sevelius.
Svensk vård skapar trygghet
Rundvandringarna ordnas på måndagar, tisdagar och torsdagar på finska. Det ordnas också några tillfällen på svenska. I dag, 6 november och 3 januari. Sjukhuset tar emot 10 föderskor plus deras partner under varje rundtur.
- De finskspråkiga grupperna har varit fullsatta. Vi hoppas att de är populära också på svenska så att alla svenskspråkiga har möjlighet att få den här informationen på sitt modersmål.
Enligt Sevelius förstärks trygghetskänslan då man får gå på rundturer på svenska.
- Många förstår och talar bra finska men då man känner sig lite osäker och nervös så har det stor betydelse att få vård på svenska. Om man är nervös så kommer man kanske inte ihåg hur man säger något och låter därför bli att fråga, säger Sevelius.
Förutom rundturerna erbjuder ÅUCS också virtuella runturer på nätet. Sevelius tycker att det är bra för föderskor som redan gått igenom en förlossning, men anser inte att de virtuella rundturerna kan ersätta känslan av att vara fysiskt på plats.
Vad är de vanligaste frågorna ni får under en rundtur?
- När vet jag att jag kan komma in till förlossningen? Vilken dörr ska jag gå in genom? Helt konkreta grejer. Sedan undrar många hur länge de ska vara på sjukhuset, säger Sevelius.
Förutom att föderskan får träffa personalen under rundturen så får också barnmorskorna en bättre bild av vem som snart dyker upp för att föda.
- Det känns roligt att få träffa paren i förväg. Väldigt ofta träffas man också då de kommer för att föda och då känner man igen varandra, säger Sevelius.