Tvåspråkig bok om Fiskars bruk öppnar upp historien för barn
Författaren och illustratören Laura Salama arbetade i lokalhistoriska arkivet i Pojo och vid Fiskars museum under åtta år och lärde sig mycket om livet i bruksmiljöerna. Den kunskapen vill hon dela med sig av till en yngre läsekrets.
Den tvåspråkiga boken Lasse och Johanna - På äventyr i bruket ges ut av Västnyländska kultursamfundet.
Salama står för den finska texten och bokens illustrationer medan Kim Björklund har översatt texterna till svenska.
Konst och lokalhistoria
Laura Salama är filosofie magister med konsthistoria som huvudämne och har studerat bildkonst vid konstskolan Maa på Sveaborg i Helsingfors.
Hon har också jobbat som journalist och illustrerat böcker.
Salama kommer ursprungligen från Helsingfors och har flyttat tillbaka till hemstaden efter några år i Raseborg.
Hon påbörjade arbetet med boken 2006 då hon arbetade vid Pojo lokalhistoriska arkiv, i samma byggnad som valsverkets kontor tidigare fanns.
Saknade böcker för tioåringar
I butiken vid Fiskars museum hittade Laura Salama flera böcker om bruk och järnframställning men få av dem var riktade till barn.
- Leena Ahvonen-Mäkiö och Maria Laukka gav ut en bok för barn om järnbruken 1980. Jag tyckte att det kanske var dags för en ny bok och då med 9 -12 åringar som målgrupp.
Också om texten skrevs 2006 så var det först i år som Salama fick understöd för att jobba med illustrationerna till boken.
Både fiktion och fakta
I boken berättas det bland annat om hur familjerna bodde, om järnframställningen, husdjuren, skolgången och maten.
Boken är uppbyggd av fiktiva berättelser och faktarutor om livet i bruksmiljön.
- Jag vill inte att barnen bara ska läsa faktarutorna. Boken är skriven som ett äventyr i bruksmiljö, med barnen Lasse och Johanna i huvudrollerna, förklarar Laura Salama.
Via barnens upplevelser vill hon gärna förmedla grundläggande värden som gäller vänskap, hjälpsamhet och solidaritet.
Lasse förde matsäcken till far, tog på sig sina skidor utanför finsmedjan och for iväg med fart. Lasse arbetade på maskinverkstaden sex dagar i veckan. De flesta pojkarna började arbeta på samma plats som sina pappor.
utdrag ur Lasse och Johanna - På äventyr i bruket av Laura Salama
Första barnboken på Luckan
Laura Salamas bok är den första barnboken som Västnyländska kultursamfundet ger ut.
Pamela Andersson som är barnkulturkoordinator på Luckan berättar att barnkulturverksamheten har utvecklats kraftigt under de senaste åren, bland annat via ett EU-projekt som fortfarande pågår.
Man har öppnat barnkulturcentret Lilla Luckan i Karis bibliotek.
- Den här boken kommer att finnas med både på Bokkalaset 8-12 november och vid finskspråkiga litteraturfestivalen Kirjakekkerit i mars 2019. Vi hoppas också att den kommer att användas i skolor och inom museipedagogiken.
Här samarbetar Luckan med Fiskars museum där museilektor Susanna Louneva kommer att uppföra dramatiserade berättelser för svenska och finska lågstadieelever under båda festivalerna.
Brukslivet levandegörs
- Genom berättelsen levandegörs brukslivet där man hade ett slags samhälle i samhället. Influenser från Europa kom via adelsfamiljer och andra. Julgranen och pepparkakorna är exempel på sådana traditioner, förklarar Pamela Andersson.
Barnkultur sprider Luckan redan i kulturhus och daghem. Att det är först nu man kommer ut med en barnbok har att göra med att det har tagit tid att bygga upp verksamheten.
- Vi går in på lite nya vatten men jag tror att det faktiskt är viktigt.
Den Västnyländska årsboken, som har utgivits varje år sedan 1970-talet, kommer sannolikt att ha barnkultur som tema nästa år.
Varje torsdag ordnar Luckan öppen eftisverksamhet på Lilla Luckan i Karis bibliotek.
Där berättar barnkulturaktören Maria Sundell sagor och låter barnen skapa sin egna sagor och pyssla.