"Förslaget är inte realistiskt utan en dimridå" – Esbopolitiker vill inte sätta pengar på vändspår, men alla metrotåg kan inte gå till ändstationen
Politiker i Esbo är kritiska till förslaget att bygga ett extra metrospår i Mattby för att metron ska kunna vända där efter att Stensviksbanan är färdig. Spåret behövs för att klara av den ökande passagerarmängden men prislappen på 100 miljoner euro förskräcker.
Varje vardag tar Henni Wendelin metron till och från jobbet. Hon jobbar som lärare i Mattlidens skola i Esbo men bor i Helsingfors.
– Om jag startar fem över sju får jag sitta men om jag startar kvart över får jag inte längre sittplats. Egentligen är det inte viktigt att få sittplats utan mer viktigt att komma fram, men det kan man inte alltid lita på, säger Wendelin.
– Det är ofta störningar och metron står stilla, säger hon.
Därför kan alla tåg inte gå till ändstationen
Helsingforsregionens trafik HRT föreslår byggandet av ett vändspår i Mattby eftersom det inte är ett alternativ att alla tåg går ända till Stensvik. Ett test där alla tåg gick till Mattby genomfördes våren 2018 och det ledde till förseningar och störningar som inte kunde återställas.
Därför stannar nu en del tåg i Hagalund och därför anser HRT att en del tåg i framtiden ska stanna i Mattby och inte gå ända fram till Stensvik. Metrobanan till Stensvik antas bli färdig 2023, men byggandet av ett vändspår i Mattby skulle leda till en försening på ett och ett halvt år.
Förslaget om vändspåret ska nu gå vidare till politikerna i Esbo och Helsingfors, det är städerna som äger västmetrobolaget. Esbo äger 85 procent och skulle därmed betala för största delen av vändspåret.

Får du ofta sittplats i metron?
"En logisk fortsättning på farsen"
Henni Wendelin tycker inte byggandet av ett vändspår i Mattby låter vettigt.
– Det här är en logisk fortsättning på farsen som metron varit från början. Allting kostar mer och är försenat. Ingenting fungerar riktigt. Det har säkert sett jättebra ut på papper men för oss som åker varje dag är det inte så vettigt.
– Det är jättetöntigt nu att jag bara kan ta vartannat tåg till Mattby då vartannat stannar i Hagalund.
Vad är då bättre enligt dig, att metrokapaciteten ökas eller att fler bussar sätts in?
– Bussar, absolut! Metroresan räcker betydligt längre för mig.
"Märkligt att det här är HRT:s främsta lösning"
Ledande politiker i Esbo är på samma linje som Wendelin. Vändspåret får tummen ner.
Maria Guzenina (SDP), som är andra vice ordförande i stadsstyrelsen skräder inte orden.
– HRT har gång på gång låtit bli att reagera på de budskap Esbo gett om att åtgärda de akuta problemen. Och nu plötsligt slänger man fram ett projekt på 100 miljoner euro, säger Guzenina.
– Diskussionen om det här borde ha påbörjats för flera år sedan om man på allvar vill föra det här projektet vidare. Nu när konjunkturen är på topp och det är svårt att få byggarbetare är det märkligt att det här är HRT:s främsta lösning. Jag ser det inte som realistiskt att det här går vidare utan snarare som att HRT nu lägger ut en dimridå.
"Vändspåret borde ha byggts för två till tre år sedan"
Enligt Guzenina kommer prislappen på 100 miljoner euro antagligen att stiga.
– Esbo har inte någon hemlig säck med pengar utan pengarna tillhör skattebetalarna i Esbo och det kräver ansvarsfullhet. Alla alternativ bör noggrannt gås igenom.
– Det är mer kostnadseffektivt att anställa fler metroförare. En förare kan stå färdigt och vänta på stationen och stiga in i tåget i den nya riktningen, säger Guzenina
Inom Esbofullmäktiges största parti, Samlingspartiet, är tongångarna liknande.
– Förslaget om byggandet av ett vändspår är dåligt. Det kan leda till att metrotrafiken till Mattby avbryts för ett halvt år. Tiden för när det här vändspåret borde ha byggts har redan passerat för två till tre år sedan, säger ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp, Henrik Vuornos.
Vill snabbt inleda automatisering av metrotåg
Vuornos anser att det finns bättre alternativ för att se till att metron klarar av den ökande mängden passagerare.
– Vi önskar att tre av fyra tåg skulle gå till ändstationen. Problemet har varit att metroförare inte hunnit flytta sig från ett spår till ett annat. Den vettigaste lösningen på det här är att rekrytera fler metroförare och ett annat alternativ är att snabbt inleda automatiseringen av metrotågen, säger Vuornos.
Modellen där tre av fyra metrotåg kör till Stensvik är enligt HRT precis tillräckligt om den högsta beräkningen av antalet passagerare 2030 slår in.
"Vändspåret behövs men också fler bussar under rusningstid"
Sirpa Hertell (Gröna) sitter både i Esbofullmäktige och i HRT:s styrelse.
– Vändspåret behövs men också fler bussar under rusningstid. Enligt alla tänkbara scenarier kommer antalet metropassagerare att öka och då kan en del av dem ta bussen istället, säger Hertell.
Hennes partikollega Tiina Elo, som är första vice ordförande i stadsstyrelsen har ännu inte bestämt sig.
– Det är omöjligt att i det här skedet ta ställning till en 100 miljoner euros investering, säger Elo.
Finns det bättre alternativ?
– Är byggandet av vändspåret rätt sätt att lösa behovet av kollektivtrafik längs med den förlängda metrobanan? Det behövs information om alternativ som att fler tåg kör till Stensvik och kompletterande busslinjer.