Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Studentkåren vid Helsingfors universitet satsar miljoner på hotellverksamhet – en större vinst kan innebära att studentkårsavgiften slopas

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 10:11.
Amanda Pasanen
Bildtext Amanda Pasanen säger att det är viktigt för studentkåren att trygga en stabil tillväxt med tanke på framtiden.
Bild: Yle/Carolina Husu

Helsingfors universitets studentkår HUS satsar stort och köper hotell Seurahuone. Dessutom pungar studentkåren ut med 15 miljoner för att få bygga komplexet Lyyra i Hagnäs, en mötesplats för ekonomi och vetenskap. Också i Hagnäs kan hotellverksamhet bli aktuellt.

En av världens rikaste studentkårer, Helsingfors universitets studentkår HUS, vill göra större vinster för att trygga sin och kårmedlemmarnas framtid.

Därför satsar nu studentkåren på hotellverksamhet. Under förra veckan blev det klart att studentkårens koncern HUS Gruppen köper huset där hotell Seurahuone huserar för en okänd summa pengar av fastighetsinvesteringsbolaget Sponda.

Mannerheimvägen Helsingfors
Bildtext Hotell Seurahuone övergår i studentkårens ägo.
Bild: Yle/Carolina Husu

Därtill köper HUS Gruppen tomter av Helsingfors stad för 15 miljoner euro i Hagnäs. Också där tänker sig studentkåren eventuellt ett hotell.

HUS Gruppens omsättning 31.1 miljoner

Studentkåren finansierar sin verksamhet via företagsverksamheten, alltså koncernen HUS Gruppen och den avkastning som företagen genererar. Medlemsavgifternas andel av finansieringen är ungefär en tredjedel.

2017 var omsättningen för HUS Gruppen 31.1 miljoner. Koncernen är verksam inom fastighets-, inkvarterings- och restaurangbranschen.

Amanda Pasanen är medlem i HUS styrelse och ansvarar för HUS Gruppen, utvecklingssamarbete och statspåverkan.

Amanda Pasanen
Bildtext Amanda Pasanen.
Bild: Yle/Carolina Husu

Pasanen förklarar att valet att köpa Seurahuone handlar om två saker: för det första vill studentkåren återställa kvarteret till sitt ursprungliga syfte.

– Här har funnits hotell Hansa och vår plan är att med Seurahuone och Nya studenthusets C- och B-trappa göra det till ett stort hotell. Den historiska aspekten är viktig och det är ett arkitektoniskt fint ställe. Hotell verkade vara en av de bästa idéerna för tillfället.

För det andra så strävar studentkåren efter att slopa studentkårsavgiften år 2025.

Nya studenthuset i Helsingfors
Bildtext Studentkåren finansierar sin verksamhet via företagsverksamheten, med andra ord HUS Gruppens avkastning samt medlemsavgifter. De senaste åren har medlemsavgifternas andel varit cirka en tredjedel av verksamhetens finansiering.
Bild: Yle/Carolina Husu

Genom vinsten som studentkårens företag HUS Gruppen gör ska alla delägare, det vill säga studenterna, gagnas.

– Därför vill vi att vårt företag HUS Gruppen för med sig vinst så att vinsten kan utnyttjas av delägare. Vi vill också utveckla Helsingfors och föra fram historiska värden och vetenskap. Samtidigt vill vi trygga en avkastning via långsiktiga projekt.

Pasanen tror avgiftsfriheten är viktig för många studerande.

– Och få studentkårer har lika bra möjligheter som vi att göra det.

Anrikt kvarter

Seurahuone-huset ska genomgå en grundlig renovering, liksom Nya studenthusets B-trappa. Hotellen kan öppnas tidigast 2021.

Bakom både Nya studenthuset och hotell Seurahuone står berömda arkitekter. Armas Lindgren planerade Seurahuone och tillsammans med Wivi Lönn planerade Lindgren också Nya studenthuset, som stod färdigt 1910. Seurahuone öppnade 1914.

Nya studenthuset i Helsingfors
Bildtext Hotell Hanhi huserade i Nya studenthuset fram till slutet av 60-talet.
Bild: Yle/Carolina Husu

Det legendariska Hotell Hanhi verkade i Nya studenthuset framtill slutet av 1960-talet.

För tillfället huserar en del studentföreningar och företag i Nya studenthusets B- och C-trappa. Det här betyder att några av föreningarna får flytta ut då hotellplanerna förverkligas.

– B-trappan ska renoveras nu så det har redan länge funnits planer på att föreningarna flyttar ut. Dessutom är Nya studenthuset inte tillgängligt för till exempel personer som sitter i rullstol. Därför har vi ansett att det är bättre att få tillgängliga utrymmen för våra organisationer, säger Amanda Pasanen.

Föreningarna kommer i framtiden att husera i modernare utrymmen i Kampen.

Studerande: Föreningsverksamhet är viktigare än vinsten

Jessica Karlsson studerar allmän- och vuxenpedagogik vid Helsingfors universitet. Hon är aningen tveksam till studentkårens planer.

– Jag är lite skeptisk till det hela. Det känns ju lite konstigt motiverat att en del föreningar mister sina utrymmen på grund av att man ska ge sig in i hotellbranschen och skapa intäkter på så vis. Men jag tycker nog att föreningsverksamheten och rekreation för studerande är viktigare än vinsten till studentkåren.

Vad tycker du om idén att slopa studentkårsavgiften?

– Jag tycker inte att det är hemskt nödvändigt. Jag betalar gärna min studentkårsavgift, det mesta går ändå till Studenthälsan.

Alex Thilman studerar socialpsykologi på Soc&kom. Han tycker att målet med hotellplanerna är bra.

– Att studentkårsavgiften ska tas bort är ett bra mål, men jag tycker att det kanske är lite väl högt strävande att redan 2025 nå det målet. Men det är en väg mot framtiden och på det sättet är det bra.

Thilman tycker att det är bra att HUS som en av världens rikaste studentkårer skulle slopa medlemsavgiften.

– Det skulle vara helt fantastiskt att vara en del av studentkåren gratis.

HUS satsar också stort i Hagnäs

Under de kommande fyra åren kommer miljön i Hagnäs att förändras mycket. På tomten intill Runda huset, där de nuvarande ämbetshusen står, ska HUS bygga nytt.

Hus nya Lyyra-komplex i Hagnäs.
Bildtext Såhär ska vyn mot Berghälls kyrka se ut.
Bild: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

– Lyyra ska bli en mötesplats för ekonomi och vetenskap. Dessutom ska där byggas bostäder för forskare, kanske någon form av tankesmedja, olika slags företagsutrymmen och eventuellt ett hotell.

Komplexet blir 20 800 kvadratmeter stort.

Hus nya Lyyra-komplex i Hagnäs.
Bildtext Lyyra blir en mötesplats för ekonomi och vetenskap.
Bild: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

Helsingfors stadsstyrelse utsåg studentkårens projekt för Broholmsporten till vinnare i en tävling, och HUS Gruppen köper
tomterna av Helsingfors stad för 15 miljoner euro. Helsingforsfullmäktige ska ännu godkänna beslutet på sitt möte på onsdag.

Ämbetshusen ska börja rivas i början av 2020 och Lyyra-komplexet förväntas stå klart 2022.

De metrostationer som finns i byggnadernas nedre våning kommer att bevaras.

På en del ställen stod "läsårsavgift" istället för studentkårsavgift. Felet rättades 8.10.2018 klockan 9.50.