Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaktklubb i Malax strejkar om vargen tar en jakthund – "Vi vill göra en markering, för något har gått väldigt snett"

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 21:47.
En medelåldersman med keps på huvudet står vid strandkanten. I bakgrunden syns vass och vatten.
Bildtext Ola Sandqvist, ordförande för Övermalax jaktklubb är orolig.
Bild: Yle/Juho Teir

Övermalax jaktklubb kommer att lägga av med jakten direkt en jakthund dör på grund av vargen. Politikerna måste ju vakna i något skede, säger ordförande Ola Sandqvist.

Älgjakten drar igång den 13 oktober, men många jägare i Österbotten är oroliga över vargarna som ökat i antal i regionen.

- Vi är väldigt bekymrade över vargläget och samhällsklimatet i stora drag. Nu finns det så mycket varg i markerna, så om vi ska börja tappa hundar i jakten, så där går gränsen, konstaterar Ola Sandqvist, ordförande för Övemalax jaktklubb.

- Ingen vill riskera sin familjemedlem för att vargarna ska ha ännu mer att äta. Vi vill göra en markering för det är något som har gått väldigt snett.

Tar första steget

Jaktklubben har fattat ett enhälligt beslut att ifall en jakthund dödas av en varg, så avslutar man jakten tills politikerna fattar ett beslut gällande vargproblemet i Kustösterbotten.

- Någon måste ta första steget och vi har valt att göra så här. Vi önskar att hela Malaxnejden, gärna hela Kustösterbotten, observerar vad vi gör så att, om inte annat, får vi till en politisk diskussion om saken.

- Det hjälper ingenting att en jaktklubb strejkar, många måste strejka och beklagligt nog räcker det inte med att hundar försvinner. Tyvärr måste en människa bli tagen innan någon vaknar.

En jägare med jakthund går över en åker.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Vad händer om alla jägare i Österbotten skulle strejka?

- Då blir nog markägarna jättebesvikna på att vi inte sköter våra ålägganden, skogsägarna blir besvikna för att vi inte skjuter älgarna och övriga befolkningen är ledsna om de börjar få älgar på motorhuven.

- Politikerna måste ju vakna i något skede och komma till den slutsatsen att det är mycket billigare att ta bort vargarna, än att satsa pengar på mera sändare och rovdjurskontaktpersoner. Politikerna måste ta ett beslut i rätt riktning.

Sandqvist påpekar ändå att man kommer att sköta sina storviltsassistansuppdrag.

- Det fortsätter. Det har vi lovat. Men varje hundägare tar noga i beaktande var det har hänt och vilken tidpunkt på dygnet. Inte släpper vi ut hundar tillsammans med vargar.

Varg i skog.

Skickar en hälsning till Luke

För tillfället är det kanske mest effektiva sättet att skydda jakthundarna mot varg, att gå en runda kring det tilltänkta jaktområdet och spana efter spår. Om vargspår leder in i området men inte ut, lönar det sig inte att släppa loss hunden.

Dessutom kan man förse hundarna med GPS-halsband, så att man hela tiden vet var hunden befinner sig. I Övemalax jaktklubb är alla hundar försedda med sändare.

Vissa vargar är också märkta och Sandqvist vill skicka en hälsning till naturresursinstitutet Luke och alla andra som har märkta vargar.

- Det skulle vara väldigt bra om man i realtid kunde se var vargar finns. Då skulle man absolut inte gå dit. Nu förlitar vi oss på var de har blivit sedda i viltkameror samt andra observationer och dit går vi inte. Mer än så kan vi inte göra för tillfället.

Andra jaktlag avvaktar

Inga andra jaktlag har än så länge nappat på Övermalax jaktklubbs beslut att avbryta årets älgjakt om vargen dödar en jakthund, visar Yle Österbottens rundringning.

Inom de andra jaktföreningarna har frågan inte ännu diskuterats, men den kan komma att bli aktuell, säger man bland annat vid Larsmo jaktförening.

Vid Oravais jaktlag säger ordförande Martin Lindgård att man inleder älgjakten på normalt vis och ser vad som händer.

Vid flera jaktlag har man förståelse för beslutet som Övermalax jaktklubb har fattat.

- Det är helt okej att man gör så. Vargen ska inte vara där folk är. Vi kommer nog att diskutera det här nästa fredag när vi har möte inför älgjakten, säger Åke Palmunen, ordförande i Larsmo jaktförening.

Vid Kvevlax kyrkoby jaktklubb säger man ändå att man kan fråga sig om budskapet med att avbryta jakten går hem eller inte.