Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Almska gården fortsätter med spännande utställningar nästa år – dessutom vill Lovisa satsa på konstskola för barn

Från 2018
Almska gårdens fasad försedd med stora ikoner.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På onsdagen godkände kulturnämnden i Lovisa nästa års utställningsplaner för Almska gården. En del av utställningarna erbjuder publiken en möjlighet att själva delta i konstskapandet.

Ralf Forsströms mäktiga, populära och fascinerande utställning lockar publik i stora mängder till Almska gården i Lovisa. Över 3 000 besökare har hittills sett utställningen som pågår fram till den 27 oktober.

Efter ”Villa Forsström” ställer man ut tre andra kulturhem under de kommande månaderna. Sedan tar Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum över stora delar av utställningskalendern.

Teaterdockor och statyer utställda på Almska gården.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Masker på utställning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Föreningen satsar på ett brett utbud av utställningar, från april till december 2019. Med finns allt från mer traditionell konst till installationer, animation och samhällskonst.

Kulturnämnden och Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum har nu kommit överens om ramarna för utställningarna.

Stödföreningen ville samarbeta med Lovisa stad så att staden står för lokaler och övervakning av utställningarna, medan föreningen ansöker om finansiering från fonder och stiftelser.

– Vi godkände förslaget om samarbete med två villkor, säger kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (SFP).

Konstskola för barn måste få plats

I stödföreningens förslag till kulturnämnden ingick en bit om samarbete med skolor.

På den punkten förutsätter kulturnämnden att stödföreningen för en diskussion med skolorna så att rektorerna är informerade om vad planerna på samarbete handlar om.

gult trähus med skylt - almska gården
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Kulturnämnden behandlade också budgetförslaget för nästa år på samma möte. Många av nämndmedlemmarna vill satsa på en konstskola för barn.

– Konstskolan skulle kunna köra i gång redan nästa höst, och har funnits med på ritbordet redan länge. Om den blir av så måste den också beredas utrymme i Almska gården, säger Rosenberg.

Däremot godkände kulturnämnden inte stödföreningens förslag om att de skulle få utnyttja Almska gården gratis. I den frågan röstade nämnden.

– Många tyckte att det skulle vara ojust mot andra aktörer. Dessutom har tanken [sedan staden arrenderade Almska gården] hela tiden varit att huset skulle bringa in lite inkomster också.

Diskussion om artikeln