Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol i Peru häver benådningen av expresidenten Fujimori

Från 2018
Anhängare demonstrerade till stöd för Fujimori utanför det sjukhus dit han togs efter att benådningen av honom hävts.
Bildtext Anhängare demonstrerade till stöd för Fujimori utanför det sjukhus dit han togs efter att benådningen av honom hävts.
Bild: EPA-EFE/ERNESTO ARIAS

En domare vid högsta domstolen i Peru kräver att expresident Alberto Fujimori återförs till fängelse. Enligt domaren var fjolårets benådning olaglig eftersom Fujimori dömts för brott mot mänskligheten. Men allra först fördes 80-åringen till ett sjukhus.

2009 dömdes Fujimori till 25 års fängelse för människorättsbrott och korruption. Han dömdes bland annat för att ha inrättat dödsskvadroner som mördade många civila under hans tid vid makten (1990-2000).

Fujimori är mycket omstridd. En del peruaner ser honom som en missförstådd hjälte. De hyllar honom för hans kamp mot den mordiska, maoistiska gerillagruppen Lysande stigen och för att han ledde Peru ur en ekonomisk kris.

Andra peruaner ser honom som en genomkorrupt exdiktator med mycket blod på händerna.

I december i fjol benådades Fujimori av president Pedro Pablo Kuczynski, som själv nu tvingats avgå på grund av korruptionsanklagelser.

Det hölls stora demonstrationer mot benådningen av Fujimori i fjol vintras. Den här demonstrationen hölls i Lima den 30 januari 2017.
Bildtext Det hölls stora demonstrationer mot benådningen av Fujimori i fjol vintras. Den här demonstrationen hölls i Lima den 30 januari 2017.
Bild: EPA-EFE/EDUARDO CAVERO

Kuczynski motiverade sitt presidentdekret med humanitära skäl. Fujimori lider av både muncancer och hjärtproblem.

Största delen av de politiska bedömarna i Peru ansåg attKuczynski de facto benådade Fujimori i utbyte mot att själv räddas från en riksrättsprocess. Fujimoris son Kenji ledde en parlamentsgrupp som gav sitt stöd till Kuczynski i en avgörande omröstning.

Fujimori överklagar igen

Domstolen hävde nu Kuczynskis benådning av Fujimori bland annat med motiveringen att den var olaglig. Eftersom en del av Fujimoris brott betraktas som brott mot mänskligheten kan han inte benådas, enligt domaren.

HD-domaren krävde att Fujimori genast grips och förs tillbaka till fängelse.

Fujimoris advokat överklagade beslutet omedelbart och begärde också att man skjuter upp gripandet på grund av Fujimoris hälsoproblem. Därefter fördes Fujimori med ambulans till ett sjukhus.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln