Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Svenska Akademien ska avgöra Katarina Frostensons öde ikväll

Från 2018
En arkivbild på Katarina Frostenson och hennes man Jean-Claude Arnault från Nobelmiddagen i december 2001.
Bildtext En arkivbild på Katarina Frostenson och hennes man Jean-Claude Arnault från Nobelmiddagen i december 2001.
Bild: AFP / Lehtikuva

Svenska Akademien ska på torsdag kväll rösta om ledamoten Frostensons framtid. Flera vill att hon ska avgå självmant. I så fall kan man komma att välja in nya ledamöter redan nu. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Idag - samma dag som Nobelpriset i litteratur skulle ha kungjorts - samlas Svenska Akademien till sitt sedvanliga torsdagsmöte, men enligt DN:s uppgifter (artikeln kräver inloggning) ska den svårt tilltufsade Akademien nu ändå försöka lösa en del av sina problem.

DN gjorde de ursprungliga avslöjandena om Frostenssons man, Jean-Claude Arnault, som ledde till den kris som Akademien fortfarande plågas av och som medfört att litteraturpriset inte delas ut i år.

I måndags dömdes Arnault till två års fängelse för våldtäkt. Den svenska myndigheten för ekonomisk brottslighet leder en utredning mot Arnaults och Frostenssons kulturklubb Forum.

Ingen "formell uteslutningsomröstning" om Frostenson

Enligt DN:s anonyma källor ska Svenska Akademien i kväll genomföra en omröstning om Frostensons framtid i Akademien.

Flera ledamöter vill att hon ska lämna institutionen permanent. Tillsvidare har hon bara ställt sig åt sidan tillfälligt.

Det ska ändå inte handla om en formell uteslutningsomröstning.

I stället försöker man hitta en uppgörelse med Frostenson och hoppas att hon ska avgå självmant om en majoritet nu röstar för att hon bör lämna Akademien, skriver DN.

Om så sker, uppger DN att Akademien kan komma att välja in två nya ledamöter redan nu på torsdag.

Egentligen är bara tio ledamöter verksamma inom Akademien efter alla avhopp. Det krävs minst tolv för inval av nya ledamöter.

Men tre av avhopparna (Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund) har sagt sig kunna delta i arbetet vid viktigare omröstningar.

Ska Frostensson "köpas ut"?

DN citerar också en kolumn i Kristianstadsbladet av journalisten, juristen och debattören Jesús Alcalá, som tidigare visat sig ha tillgång till källor inom Akademien.

I den upprörda kolumnen hävdar Alcalá att det svenska hovet nu kräver att Akademien gör sig kvitt Frostenson.

Enligt Alcalá ska hovet och Nobelstiftelsen vara beredda att "köpa ut" Frostenson. Hon ska erbjudas en stor summa pengar och tillförsäkras en rejäl pension förutsatt att hon avgår.

Hovet förnekar de här uppgifterna och dementerar all inblandning i en kommentar till DN.

Alcalá, i sin tur, hävdar att de här förberedelserna för att få bort Frostenson är ett "motbjudande rättsövergrepp" och om det här förverkligas så har Akademien förlorat sin självständighet och blivit "ett ynkligt bihang till hovet och ett annex till Nobelstiftelsen".

Källor: DN, Kristianstadsbladet

Diskussion om artikeln