Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den första månen utanför solsystemet kan ha upptäckts

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 08:58.
Stjärnhimmel sett genom teleskopet Hubble.
Bildtext Stjärnhimmel sett genom teleskopet Hubble.
Bild: ESA / Hubble / NASA

Forskare tror sig ha hittat den första exomånen - alltså en måne som kretsar kring en planet utanför vårt solsystem. Det handlar om en himlakropp på cirka 8 000 ljusårs avstånd från jorden.

Upptäckten rapporteras i tidskriften Science Advances, och uppmärksammas även av bland annat CNN och The Guardian.

Den troliga exomånen kretsar kring gasplaneten Kepler 1625b på 8 000 ljusårs avstånd från oss. Den tros vara av samma storleksklass som planeten Neptunus, det vill säga flera gånger större än jorden.

Det är genom NASAs rymdteleskop Kepler och Hubble som man fått kännedom om himlakroppen. Forskarna betonar att det krävs ytterligare studier för att man ska kunna vara säker på att det handlar om en måne.

- Vi hoppas att göra observationen på nytt så att hypotesen om en exomåne antingen kan bekräftas eller förkastas, säger David Kipping, astronom vid Columbia University i New York.

Oklarheter kring uppkomsten

Genom åren har forskare upptäckt omkring 3 800 planeter utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter. Månar i andra solsystem är långt svårare att upptäcka eftersom de är mindre till storleken.

David Kipping och hans kollega Alex Teachey har undersökt närmare 300 exoplaneter med teleskopet Keplers hjälp. De har försökt notera avvikelser i planeternas omloppsbanor som kunde tyda på förekomsten av månar.

I planeten Kepler 1625b:s bana märktes vissa oregelbundenheter. För den skull fick forskarna i 40 timmars tid studera planeten med det långt modernare teleskopet Hubble, och gjorde då nya iakttagelser som visar att en annan mindre himlakropp troligen kretsar kring planeten.

Den eventuella exomånens massa torde vara cirka 1,5 procent av Kepler 1625b:s massa. Skillnaden är i samma klass som jordklotets massa i relation till månens.

Avståndet mellan planeten och dess nyfunna måne är omkring tre miljoner kilometer, eller åtta gånger sträckan jorden-månen.

Enligt forskarna är exomånen så pass stor att det inte finns några enkla förklaringar till hur den uppkommit.

Diskussion om artikeln