Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Cheerleadinglaget Brilliance från Borgå intar scenen i MGP-finalen: "Vi vill att folk ska se att det här är en egen sport"

Från 2018
Uppdaterad 28.12.2021 16:44.
Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bildtext Brilliance står för pausprogrammet i MGP-finalen.
Bild: Yle / Leo Gammals

På lördag direktsänds MGP-finalen på Yle Fem. Förutom de tio låtskrivarna gästas finalen av ett tiotal cheerleaders från juniorlaget Brilliance från Borgå.

Brilliance är föreningen FunShine Cheerleaders representationslag som tävlar på FM-nivå.

Uppvisningen i MGP-finalen är en del av ett tävlingsprogram som Brilliance deltar med i den nationella tävlingen Twin Towers Competition som ordnas i Lahtis den 13 oktober.

- Vi kommer att se stuntar och kast, så kallade basket tosses. Och möjligen litet pyramider med två grupper. Vi kan inte göra akrobatik för utrymmet är för litet, men kanske volter, säger tränaren Ronja Ekroth

Ronja Ekroth tränar cheerleadinglaget Brilliance från Borgå.
Bildtext Ronja Ekroth är en av lagets tre tränare.
Bild: Yle / Leo Gammals

Traditionell cheerleading är en blandning av bygg eller stunts, pyramider, volter, hopp, dans och ramsor.

I tävlingar börjar programmet med ramsor eller cheers där man hejar på sitt eget lag med de egna färgerna synliga. I FunShine Cheerleaders är färgerna guld, vitt och svart.

Därpå följer så kallade stunts. Det är en serie lyft som av utförs av två till fem personer. Längst ner i bygg-gruppen står basen som stöder flygaren (flyer/topp) som lyfts eller kastas.

Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bildtext Toppen gör en så kallad liberty.
Bild: Yle / Leo Gammals

Exempel på stunts är lib (liberty) där två basar lyfter upp toppen som då står på ett ben.

I ett basket toss, kastas flygaren flera meter upp i luften. Flygaren utför gymnastiska moment eller akrobatiska konster i luften.

I programmen ingår också akrobatik, pyramider och volter. Ibland utför lagen också dans och volter.

Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bildtext Toppen gör en arabesque. Stella Sundman uppe till höger i bild.
Bild: Yle / Leo Gammals

Några konster man ofta ser toppen göra är:

  • Arabesque: man står med rakt ben bakom kroppen med rak rygg.
  • Bow and arrow: man står med benet rakt upp med handen utsträckt som en pil och båge
Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bildtext Laura Suojanen gör en bow and arrow.
Bild: Yle / Leo Gammals
  • Heelstretch: man står med foten framför kroppen och håller handen på hälen.
  • Scorpion: man står med benet bakom kroppen med foten över huvudet

Föreningen FunShine Cheerleaders grundades 2011 och består idag av 10 olika minior- och juniorlag. Vissa lag tävlar och representerar föreningen, medan andra tränar endast på hobbybasis.

De flesta av föreningens medlemmar har vuxit upp tillsammans i de olika minior- och juniorlagen Minilights, Sunbeams eller Twinkling little stars.

Stella Sundman och Laura Suojanen har hållit på med cheerleading i fem år. De är nu med i representationslaget Brilliance och ser fram emot att få tävla på FM-nivå.

I år deltar Brilliance i en handfull regionala tävlingar i hopp om att nå en plats i årets finska mästerskap.

- Man måste vara förberedd på att träna mycket och fullt, säger Stella Sundman.

Stella Sundman och Laura Suojanen från cheerleadinglaget Brilliance.
Bildtext Stella och Laura har varit cheerleaders i fem år.
Bild: Yle / Leo Gammals

Sundmans önskan är att laget skulle kvalicifera för en plats i årets FM-tävlingar, men på lång sikt har båda höga ambitioner med cheerleadingen.

- Jag vill nog tävla på en hög nivå och skulle någongång vilja komma med till EM eller VM, att få vara med i landslaget, säger Suojanen.

Vem som helst kan bli cheerleader

Det krävs inga förhandskunskaper för att börja med cheerleading, säger Ronja Ekroth. Man börjar från grunden och lär sig svårare moment efter hand.

- Det är lättare att lära sig saker ju yngre man är för man har inte samma självbevarelsedrift som när man är äldre. Man vågar testa nya saker som man kanske inte vågar senare, säger Ekroth.

Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bildtext Höga kast ingår i cheerleading.
Bild: Yle / Leo Gammals

Det vet Stella Sundman och Laura Suojanen som agerar så kallade flyers och gör olika akrobatiska konster högt uppe i luften. Det är i den rollen de trivs bäst.

- Ibland är det litet spännande för man vet inte när man far upp om man kommer helt vanligt ner eller om man kommer flygande ner. Man ska hålla sig spänd så att man hålls där uppe och är lättare. I en bakåtvolt ska man titta framåt så länge som möjligt. Man ska inte slänga huvudet bakåt för då är volten fulare, säger Sundman.

Tränaren har stort ansvar

En ledare eller tränare har ofta lång erfarenhet av grenen och en stor vilja att lära andra att bli bra på cheerleading. Ronja Ekroth har hållit på med cheerleading i 11 år och är nu en av Brilliance-lagets tre tränare.

- Det krävs att du vet vad du gör för ingen kan lära ut saker som man inte själv kan. Föreningarna vill oftast att du har fyllt 18 år, eftersom de flesta deltagarna är barn mellan 9 och 16 år. Suomen Cheerleadingliitto ordnar skolningar för nya coaches där också äldre ledare deltar och de delar med sig av sin kunskap.

Finska cheerleadingförundet (SCL) ordnar årligen skolningar för olika delmoment, ledarskap, administration och domarskolning på hög nivå. Ekroth har deltagit i ett flertal kurser och är idag en kvalificerad coach.

Kopplingen till idrottslag

I USA kopplas cheerleaders direkt ihop med universitetslagens hejarklackar inom amerikansk fotboll eller basket. Kopplingen till de finländska skolorna är inte lika uppenbar.

- Oftast är det skolor som ringer till oss och undrar om vi kan komma till en gymnastiktimme för att visa vad vi gör. Sånt har vi gjort, men vi har litet svårt att göra gemensamma saker för ungdomarna är i skolan på dagen och vi har träningar på kvällen.

Brilliance i Borgå över tävlingsprogram.
Bild: Yle / Leo Gammals

Lyceiparkens högstadium har inga egna lag med cheerleaders. Men Stella och Laura har presenterat grenen i sin skola.

- I lågstadiet hade vi en Kvabaré när vi gick på trean och då gjorde vi en uppställning. Och så har vi dragit cheerleading i gymnastiken, men det är inte så hemskt många som har velat komma med, i alla fall inte pojkar, säger de.

Dansare eller cheerleaders

I Finland har ishockeylagen i FM-ligan egna dansgrupper med inspiration från traditionell cheerleading.

FunShine Cheerleaders från Borgå övar inför tävling.
Bildtext Brilliance gör sig redo för att repetera tävlingsprogrammet.
Bild: Yle / Leo Gammals

I vårt land är den traditionella cheerleadingen en fristående idrottsgren. Lagen tävlar i nationella, europeiska och världsmästerskap

- I Finland försöker vi komma bort från att vara hejarklackar eller dansare för andra lag. Vi vill att folk ska se att det här är en egen sport. Det som vi gör är helt annorlunda från de som dansar för ishockeylag. Det enda vi har gemensamt är namnet cheerleaders, säger Ekroth.

Guld, svart och vitt är Borgås färger

Men FunShine Cheerleaders har ett förflutet som hejarklack till Borgålaget Butchers som spelar amerikansk fotboll. Det ser man bland annat på dräktens färger.

- Vi har våra färger från Butchers från tiden före FunShine. Då fanns FunSport som var Butchers cheerleaders eller dansare. När de slutade så fanns där några kvar som sedan grundade FunShine och behöll färgerna för guld, svart och vitt är Borgås färger.

Pom-pons för cheerleading.
Bildtext Pom-poms i lagets färger, guld,vitt och svart.
Bild: Yle / Leo Gammals

Känslan när man stiger ut ur omklädningsrummet i lagets färger, strålkastarna lyser och den taktfasta musiken dånar ut ur högtalarna är nästan obeskrivlig.

- När man säger att man har fjärilar i magen så har man nog ett helt zoo. Det är kiva att gå ut på mattan och det är fint att ha dräkten på. Man vill ta selfies med dräkten på. Man känner sig stolt och tycker att man är superfin med dräkten på, säger Ronja Ekroth.

Stella och Laura från cheerleadinglaget Brilliance.
Bild: Yle / Leo Gammals

Diskussion om artikeln