Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsfarmare i Fäboda får nytt justerat miljötillstånd – krävs på vattenmätningar och bekämpning av fluglarver

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 11:54.
Decimerad måskoloni denna sommar.
Bildtext Fäbodavikens vatten ska kontrolleras regelbundet.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Regionförvaltningsverket har skärpt miljöbestämmelserna för Helléns pälsfarm i Fäboda i Jakobstad. Det är bra med en skärpning, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bjarne Kull (SDP).

Enligt det förnyade miljötillståndet ska regelbunden recipientkontroll anordnas för farmområdets dränerings- och avrinningsvatten. Det vill säga man är skyldig att testa vattnet i Fäbodabäcken- eller viken.

Och för att försäkra att mindre restprodukter inte tar sig ut till vattendragen ska minst 25 skugghus, som nu saknar täta underlag, förses med täta underlag senast till slutet av 2023.

Resterande skugghus ska vara byggda på täta underlag senast i slutet av 2028.

Flugproblemet ska bekämpas regelbundet

Dessutom ska uppkomsten av flugor under sommarhalvåret månatligen bekämpas med kalk eller andra kemiska eller biologiska bekämpningsmetoder.

Pälsfarmaren ska även regelbundet kontrollera att fluglarver inte uppkommer på gödselunderlagen.

- Vi var nöjda med utslaget. Vi får se vad pälsfarmarna säger om de besvärar sig eller inte. Det är bra med en skärpning och det behövs en skärpning. Det är i stil med de påpekanden som gjordes då de ansökte om det förnyade miljötillståndet, konstaterar Kull.

Tror du det här får bukt på problemen vid farmområdet?

- Vi får hoppas att det i alla fall på sikt blir bättre. Det står helt klar och tydligt att problemet ska åtgärdas sommartid. Det är definierat bättre nu än tidigare. Helt klart är det en skärpning av miljötillståndet.

Miljötillståndet beviljas för 2 988 avelshonor av räv med valpar, totalt 20 920 rävar. På farmområdet finns 81 skugghus, varav 31 är utrustade med vattentäta gödselunderlag.

Österbottens Tidning var först med nyheten.

Diskussion om artikeln