I Ellas finländska sherrytapas möter rökt fisk torr sherry i en perfekt smakallians
Det kan vara krångligt att hitta drycker som passar till det nordiska köket. Vi har bråkiga råvaror som sill, rom och rökt fisk som ofta serveras med rå lök.
Strömsös sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan väljer gärna en torr spansk sherry som med sina speciella syror inte har några problem att möta upp vår umami rika mat – tvärtom kan det bli härliga smakkombinationer som i den här tapasmenyn.
Böckling tapas
Ingredienser, 4 pers:
10 st böckling
2 dl gäddrom, forellrom och sikrom går också
1 knippe dill
½ rödlök
1 citronsaft
1½ dl crème fraîche
salt
½ apelsinskal
små rågskorpor
Gör så här:
Finhacka dill, gräslök och rödlök. Blanda med crème fraiche.
Rör ner rommen och pressa i citronsaft. Smaka av med salt.
Lägg en klick av romröran i en rågskorpa och lägg några bitar böckling över röran.
Toppa med lite rom och några strimlor rivet apelsinskal.
Tips
Apelsinskalet plockar fram spännande aromer ur Amontilladon.