Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pellas förstår jägarnas oro: Viktigt att jaktlagen hjälps åt för att skydda hunden

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 15:41.
En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet.
Bildtext Enligt Stefan Pellas har jägarna i östra Finland fått leva med den situation som jägarna i Kust-Österbotten nu står inför, i ett tjugotal år.
Bild: Yle/Juho Teir

Övermalax jaktklubb har beslutat att lägga av med jakten direkt en jakthund blir dödad av en varg. Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral Kust-Österbotten förstår jägarnas oro.

- Det är en helt ny situation här i Kust-Österbotten, det här har jägarna i östra Finland levt med i 20-tals år, säger Pellas.

Han berättar att man i Östra Finland har försökt skydda sina hundar och upprätthålla jakten. Varje år tar vargen ett 20-tal hundar i Finland, men i Österbotten har ingen jakthund ännu blivit dödad.

- Det är flera som har blivit bitna, men de har inte blivit dödade. Överlag lever jakthundarna en farlig tillvaro, många blir också överkörda av bilar eller drunknar när de till exempel går genom isen.

Rådet: Håll dig nära hunden

Vargen är en ny faktor att räkna med. En del hundar är försedda med GPS-sändare och tack vare den kan man se var den rör sig och om den till exempel är på väg mot en väg.

- Men är hunden mitt i skogen och det kommer ett djur och tar den så är det enda sättet att skydda den att man är aktivt med och nära hunden.

En man och en jakthund i orange kläder går i snön och följer ett djurspår.
Bild: Robert Nyholm

Att lämna en hund över natten i skogen går inte i de vargtäta områdena.

- Det har visat sig att vargen är som mest aktiv kvällstid när det börjar mörkna och när det lugnar ner sig i skogen. Det har varit väldigt få attacker mitt på dagen när det är mycket gubbar i skogen.

Pellas tycker att det är viktigt att man nu i jaktlagen hjälper hundägarna att få fast hundarna när jakten är slut för dagen.

- Det är en åtgärd man kan ta till. Så att inte hundarna blir kvar i skogen i mörkret och skäller på älgen.

Sladdspår på vägen ett alternativ

I Östra Finland har jägarna gjort sladdspår på skogsbilvägarna för att vargens tassavtryck ska synas även om det inte är snö på marken.

- Då kan man se på vilken sida av vägen flocken finns.

En varg på nära håll
Bild: Mostphotos

I Östra Finland finns också vargar med GPS-sändare och då kan jägarna få uppgifter från Naturresursinstitutet Luke om var djuren finns.

- Om man har märkt ett djur i en flock så vet man ungefär var flocken befinner sig. Men de rör ju sig snabbt så det ger inte ett heltäckande skydd.

Ska ta in elvästar inom kort

Andra åtgärder som Pellas rekommenderar är till exempel olika former av västar som man kan klä på hunden. I Sverige har man prövat många olika västar och där använder man dem aktivt när man till exempel jagar vildsvin.

I Finland har man än så länge väldigt lite erfarenhet av hur västarna fungerar, men Finlands viltcentral kommer att ta in elvästar och kanske redan i höst pröva dessa på vissa ställen.

- Jag skulle nog hålla en slant på elvästarna, om man skulle få en bra sådan från Sverige, så skulle det kanske fungera.