Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns Pekka Puska viker sig för påtryckningar - röstar mot att Vasa Centralsjukhus får omfattande jour

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 20:33.
Pekka Puska.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Centerns riksdagsledamot Pekka Puska (C) kommer att rösta mot att Vasa Centralsjukhus ska få omfattande jour då utskottet röstar om saken.

Puska, som sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, har tidigare förordat att Vasa centralsjukhus finns med som 13:e på listan över sjukhus som får omfattande jourverksamhet.

När det blev klart att utskottet inte går till omröstning i frågan med en betryggande majoritet blev Puska tillsagt att rösta i enlighet med det egna partiets linje.

Då meddelade Puska att han tänker utebli från utskottsbehandlingen gällande sjukhusets framtid.

"De säger att jag äventyrar hela vårdreformen"

Puska uppger nu i ett pressmeddelande att han blivit utsatt för otroligt kraftig påtryckning efter sitt uttalande, särskilt från samlingspartistiskt håll - men också från det egna partiets riksdagsledamöter.

- Samlingspartiets representanter har till min stora häpnad meddelat att hela vårdreformsbehandlingen inte går framåt om jag inte personligen infinner mig i utskottet för att rösta om att Vasa inte ska vara med.

Puska fortsätter:

- Det räcker alltså inte med att Centern enhälligt står bakom paragrafen utan jag måste konkret personligen infinna mig i utskottet för att rösta mot min starka övertygelse.

Puska säger att man låtit honom förstå att han med sitt agerande äventyrar hela social- och hälsovårdsreformen.

- Eftersom det är otroligt viktigt också för mig att reformen, som beretts i flera år, fås i mål har jag meddelat att jag är redo att gå till mötet och rösta på önskat vis.

Enligt Puska ändrar detta förfarande inte på hans ståndpunkt gällande Vasa och han säger sig önska att följande regering ser till att garantera en högklassig verksamhet vid Vasa centralsjukhus.

Diskussion om artikeln