Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svartvitt blir färggrant med regnbågens alla färger – TPS ordnar Finlands första pridematch i hockey

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 06:46.
En flagga med regnbågsfärger vajar i vinden.
Bild: Mostphotos

Åbohallen dekoreras med regnbågsflaggor på fredag då herrarnas ishockeylag i TPS möter SaiPa från Villmanstrand under en pridematch.

- TPS är en idrottsförening men också en opinionsbildare. Jag anser att det är viktigt att TPS tar ställning till samhälleliga frågor, säger Heidi Aho, chef för affärsverksamheten vid HC TPS.

TPS kommer att ta ställning till flera samhällsfrågor i samband med sina hemmamatcher i höst och den första temamatchen går alltså under temat pride.

Meningen med priderörelsen är bland annat att uppmärksamma sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter samt mänskliga rättigheter överlag.

hc tps,
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Vi vill visa att våra evenemang är till för alla, säger Aho.

"Unga borde få budskapet om att man får vara sig själv också inom idrotten"

Matchens beskyddare är president Tarja Halonen. Även Åbonejdens Seta, Åbo stad och Justitieministeriets projekt Rainbow Rights deltar i arrangemangen.

Vid Åbonejdens Seta är man glada över att ett stor och känd idrottsförening såsom TPS visar sitt engagemang i jämställdhetsfrågor.

färgglada paraplyer och en massa människor som går i åbos prideparad 2018
Bildtext Åbo Pride 2018.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Det är en ära att få vara med som samarbetspartner i Finlands första pridematch och det är fint att en del av biljettintäkterna som säljs via oss går till att stöda vår verksamhet. Vi är glada över att den här matchen spelas just i Åbo, säger Riikka Peltonen, ordförande för Åbonejdens Seta.

Peltonen hoppas att också andra idrottsföreningar tar efter TPS i den här frågan och visar att alla är välkomna på spelplanen.

- Tröskeln för att komma ut ur skåpet är fortfarande hög inom idrottskretsar. Unga borde få budskapet om att man får vara sig själv också inom idrotten. Därför behöver vi idrottsföreningar och idrottare som talar för jämställdhet, säger Peltonen.

TPS välkomnar alla

Alla är välkomna att delta i verksamheten, oberoende av ålder, kön, etnisk bakgrund eller samhällsklass, konstaterar man inom TPS.

- Vi gör mycket arbete med juniorer och det här är frågor som berör oss i vardagen, säger Heidi Aho.

Pridematcher ordnas redan på många andra håll i världen

Pridematcher och att hockeylag understöder priderörelsen och hbtiq-frågor är i sig inte ett nytt fenomen inom ishockeyn, utan något som har funnits med i exempelvis NHL och Svenska Hockeyligan i flera år.

Liknande har ändå inte ordnats inom den finska ligahockeyn.

Åbohallen, hösten 2016.
Bildtext Åbohallen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

- Vi är inte den första idrottsföreningen som har lyft upp frågor kring exempelvis mångkulturalism eller mobbning. Men den här pridematchen är något som görs för första gången och det har väckt intresse, konstaterar Aho.

Huvudsakligen positiv respons

TPS deltog i prideveckan i Åbo för första gången år 2017, vilket väckte en del kritik.

Vilken typ av respons har ni fått kring det här?

- Det har väckt olika åsikter men huvudsakligen har responsen varit mycket positiv, säger Aho.

Hockeypuckar på isen.
Bild: All Over Press

Heidi Aho har inte hört om att andra finska ligalag skulle ha nappat på idén om att ordna en pridematch, men hon hoppas att Åbolaget kan föregå med gott exempel.

Mångkulturalism och mobbning tas också upp under hösten

Pridematchen är den första av tre matcher som TPS ordnar med temat "Ishockey är till för alla".

I slutet av november ordnas en mångkulturell temamatch. Då bjuder laget in folk till matchen mot Lukko på 20 olika språk. TPS hoppas också att invånare från de invandrartäta förorterna tar sig till Åbohallen för att följa med matchen.

TPS hockeylaget på träningar
Bild: Yle/Sofia Schleutker

I början av december ordnar laget en temamatch mot mobbning och i samband med det besöker hockeyspelarna skolor i Åbotrakten.

Diskussion om artikeln