Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa kritiseras för stor miss i jämställdhetsarbetet – finalerna i dam-VM och herrarnas Copa América arrangeras samma dag: ”Väldigt, väldigt konstigt”

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 18:30.
Fifa.
Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Damernas VM-final i fotboll får inte stå ensam i strålkastarljuset nästa sommar. Nu får Fifa kritik för att inte bry sig om att arbeta för damfotbollens synlighet.

Vart fjärde år kliver damfotbollen för en kort stund ut ur herrfotbollens skugga då blickarna riktas mot damernas VM-turnering. Nästa sommar kommer VM ändå att tävla med inte bara en, utan två amerikanska mästerskapsturneringar.

Den 7 juli spelas det final i damernas VM och i herrarnas Copa América (Sydamerikanska mästerskapet) samt Gold Cup (Nord- och Centralamerikanska mästerskapet).

Liknande dubbel- eller trippelbokningar har inte skett förr då damernas VM-finaldag brukat få stå ensam i fotbollsvärldens centrum. Att det nu kommer att vara annorlunda är märkligt, menar Marianne Miettinen från Bollförbundet.

– Det låter väldigt, väldigt konstigt, säger Miettinen till Yle Sporten.

– Om det skulle vara frågan om herrarnas VM så skulle man inte spela en enda match i hela världen på samma dag eller samtidigt.

Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Miettinen har vid sidan av sitt jobb med flicklandslagen också fungerat som expertkommentator för både Yle Urheilu och Yle Sporten. Senast i somras under herr-VM.

Viktigt med uppmärksamhet

Det talas ofta om klyftan mellan herr- och damfotbollen som är enorm då det handlar om både pengar och synlighet.

För att fotbollen i framtiden skulle vara mer jämställd är uppmärksamhet och mediesynlighet i nyckelroll. Damernas VM-final är en sällsynt chans att rikta hela fotbollsvärldens blickar på just damerna.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att ha en egen dag för damfinalen. Det är en signal från förbunden att damfotbollen är viktigt och det kostar inget att göra sådana beslut, säger Miettinen.

Miettinen tänker ändå inte vara alltför sträng i sina ord då hon inte vet i vilken ordning som de olika turneringarnas datum har slagits fast.

– Man kan ju fråga sig vilket val som gjordes först. Förbunden fattar sina egna beslut men jag hoppas att de har någon typ av samarbete.

Arga reaktioner i Sverige och i USA

Finlands landslag kvalade inte med i VM men Sverige kommer att vara med i VM som spelas i Frankrike från den 7 juni till den 7 juli.

Svenska landslagsbacken Nilla Fischer sparar inte på krutet då hon rasar över att Fifa inte lyckats se till att damernas VM-final skulle få en egen dag.

– Återigen känns det som att Fifa visar sina "sanna färger". Det känns som om att organisationen tar ett steg fram men alltid följt av två steg bakåt i jämställdhetskontexten. Jag blir så jävla trött på dem, säger Fischer enligt Expressen.

Nilla Fischer.
Bildtext Nilla Fischer.
Bild: imago/Claus Bonnerup/ All Over Press

Sports llustrateds fotbollskribent Grant Wahl har inte så mycket förståelse över schemamissen han heller.

– Det här är en katastrof av Fifa. Att tillåta herrarnas Copa América-final och herrarnas Gold Cup-final spelas samma dag som damernas VM-final visar exakt vad Fifa tänker om damernas fotboll, skriver Wahl på Twitter.

Miettinen ger en sjua för jämställdhetsarbetet

Miettinen påminner ändå om att Fifa också gjort ett bra arbete på flera fronter under de senaste åren. Det internationella fotbollsförbundet får ett godkänt vitsord för sitt jämställdhetsarbete.

– Just nu om jag måste ge ett vitsord så kanske en sjua. Jag har sett flera steg framåt på olika nivåer, säger Miettinen.

– De kommer till exempel att höja bonuspengarna för VM. Det är också på gång att de skulle kunna betala åt klubbarna då deras spelare är borta, precis som man gör i herrarnas VM. Tv-uppmärksamheten har också blivit större. Det har hänt många saker under de senaste åren.

Diskussion om artikeln